Kako da ostanete zdravi i detoksifikovani tokom praznika

Jedan od sigurno najboljih načina da započnete novu godinu je detoksifikacija organizma, ali to je veoma važno i ako ste neko vreme bili izloženi nešto težoj hrani i alkoholu što će se tokom praznika sigurno desiti jer kod nas se za proslave retko pripremaju dijetalna jela.

Detoksifikacija znači čišćenje tela od svih loših materija koje je upilo vremenom i donosi zaista mnoštvo beneficija. Između ostalog oslobađa organizam od toksina i hemikalija koji se akumuliraju telom usled konzumacije industrijski prerađene hrane i gotovih jela.

Detoksifikacija poboljšava rad imuniteta, gubitak kilograma i pomaže da dostignete zdravo telo po holistici.

Trenutno na tržištu možete pronaći zaista mnoštvo proizvoda koji obećavaju potpunu detoksifikaciju organizma, a postoje i brojni sajtovi i tutorijali koji sadrže mnoštvo saveta, ali ni jednom od njih ne treba da verujete u potpunosti.

Svaki organizam je drugačiji i ono što odgovara jednoj osobi, drugoj škodi. Vi treba da osluškujete svoje telo i pronađete ono što vam u potpunosti odgovara. Zima je possebno dobro vreme za čišćenje organizma, a mesto gde treba da obavite prve promene kako biste se uspešno očistili je svakako kuhinja. Unos nutrijenata i režim vežbanja su dva najvažnija faktora ukoliko želite efikasno detosikovati svoj organizam.

Mi imamo nekoliko ključnih saveta koji će vam u tome pomoći.

Ostanite hidrirani

Voda je jedan od ključnik faktora detoksifikacije posebno nakon što ste dan ranije preterali u alkoholu i nezdravoj hrani. Voda će vam pomoći da isperete sve otrove iz svog organizma i ubrzati proces oporavka digestivnog trakta. Zimi je posebno važno da ostanete hidrirani jer se koža tokom hladnog vazduha dodatno isušuje.

Svako jutro popijte šolju mlake vode sa kriškom limuna ili limete, ako želite možete dodati i kašičicu med. Citrusno voće je veoma bogato antioksidantima i sigurno će pomoći u procesu čišćenja. Aromatizovanu vodu možete piti tokom celog dana i uživati u njenim višestrukim beneficijama, na prvom mestu vitaminu C i kalijumu koji su poznati po tome da podstiču rastvaranje toksina i njihovu eliminaciju iz organizma.

Jedite zeleniš

Zeleno lisnato povrće je jedan od najjednostavnijih način da svom organizmu obezbedite mnoštvo nutrijenata odjednom. Neka se na vašoj trpezi obavezno nađu spanać, blitva, kelj, raštan, listovi repe, blitva… Zeleniš je na prvom mestu bogat vitaminima A, C, K i E, a spada u namirnice koje najviše detoksifikuju organizam prirodnim putem.

Ove namirnice u organizmu stvaraju alkalno okruženje da bi pospešili rast bakterija i kiselina. Alkalno okruženje u organizmu je zdravo i sprečava razvoj ćelijskih toksina uključujući i slobodne radikale koji uzriokuju stvaranje karcinoma. Hlorofil koji je prisutan u zelenim namirnicama povećava količinu kiseonika u ćelijama i time ih čini zdravijima.

Lagane vežbe

Teške i intenzivne vežbe kada ste naduti i osećate se tromo mogu doneti više štete nego koristi i zato tokom ovih prazničnih dana kada ćete sigurno jesti više nego obično obavezno šetajte i to će biti dovoljno da vaš metabolizam nastavi sa radom kao i obično, da se ne uspava.

Dodatne kalorije koje unesete tokom prazničnog ručka se skladište na mestima na kojima ne želite i zato obavezno nakon obroka krenite u nešto žustriju šetnju. Vlasnici pasa su u ovom slučaju u prednosti jer za njih nema praznika kad je šetnja s njihovim ljubimcima u pitanju.

Još jedan od sjajnih načina koji će vam pomoći da se rešite toksina je svkako joga jer ona utiče kako na fizički tako i na psihički deo bića. Joga je sjajan način da umirite duh i telo, a kao što svi znamo zdrav um je esencijalni deo dobre i uspešne detoksifikacije. Pre većbanja postarajte se da izbacite sve tragove alkohola iz organizma, a u tome će vam pomoći fruktoza koja ubrzava sagorevanje alkohola u organizmu. To znači da treba da pijete dosta prirodnih voćnih sokova, kokosove vode i soka od paradajza.

Zima je sigurno najbolje vreme za detoksifikaciju te das i ugađate koliko god možete. Zimi u prodavnicama možete pronaći i neke od najzdravijih namirnica koje su tada na vrhuncu sezone, a dobra detoksifikacija je sigurno sjajan početak Nove godine. Izvor:  http://lifepressmagazin.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *