Naslovna » Zelena Planeta » Kako bi zamenio buku motora Nissan električni automobil peva (video)
Ekologija u svetu Zelena Planeta

Kako bi zamenio buku motora Nissan električni automobil peva (video)

Kako bi zamenio buku motora Nissan električni automobil peva (video)
Ovaj Japanski proizvođač je predstavio svoju „Canto“ automobilsku pesmu, nazvanu po Latinskoj reči za pevanje, koja koristi električno zujanje umesto prepoznatljivog zvuka benzinskog motora. Futuristički električni automobili iz Nissan-a bi mogli pevati kako bi upozorili pešake o nadolazećim vozilima, koristeći melodične zvukove koji menjaju buku benzinskih motora.

Tišina spas ili opasnost

Električna vozila su toliko tiha da su pri malim brzinama nečujna za pešake, a Nissan je prvi koji je uveo veštački zvuk automobila za električna vozila, sa popularnim Nissan Leaf modelom 2011. godine. Canto će promeniti zvuk Nissan vozila tokom vožnje, varirajući u visini tona i boji u zavisnosti od toga da li vozilo ubrzava, usporava ili kreće se unazad, zvučeći skoro kao elektronska muzika.

Električni automobile peva

Japanski proizvođač je predstavio zvuk zajedno sa svojim IMx koncept vozilom na Sajmu automobila u Tokiju, gde je koncept vozilo koristilo Conto pesmu za vozila i imalo domet od 600 kilometara sa jednim punjenjem baterija. Proizvođači automobila su podstaknuti putem propisa da povećaju buku koju prave električna vozila, sa EU propisima iz 2014. godine koji navode da nova električna vozila moraju početi da prave buku do 2019. godine.
Buka je veoma bitna za slepe i vizuelno hendikepirane osobe, omogućavajući im da bolje čuju zvuk nadolazećeg vozila.

Izvor: tech-lifestyle.com