Kako bez hemijskih otrova protiv štetočina i bolesti biljaka

Pričaju mnogi o nekakvim poznatim i nepoznatim štetočinama baštenskih kultura i o simptomima bolesti koje izazivaju i predlažu razne nove preparate iz reklama, koje su pronašli i nova hemijska sredstva za borbu protiv njih.

Štetočine iz jajašaca i larvi, kao i izazivači bolesti, žive u zemlji. Tamo prvo postaju lutke, rastu i zatim počinju svoju, za biljke, pogubnu aktivnost. Pošto se one nalaze u zemlji, onda, prirodno,postavljamo sebi pitanje: „Šta da uradim, da tim štetočinama i izazivačima bolesti u zemlji mojih leja ne bude prijatno da žive? Kako da stvorim takve uslove u zemlji, da ona postane nepogodna za njihovo prisustvo u njoj?“

Ranije, pre oko 12 godina, otkrio sam u zemlji leja larve gundelja i još neke, dosta krupne larve, meni nepoznatih bića. Bilo ih je i u mojoj kompostnoj gomili. Ali posle primene preparata „Bajkal“, prilikom pripremanja i slaganja kompostne gomile i posle primene EM-komposta na zemljištu leja i u proleće, i u jesen, i polivanja leja i na proleće i u jesen rastvorom preparata, nisam više primetio ni u zemljištu, ni u gomili nikakve larve. Prirodno, ja i štete na biljkama od tih štetočina nemam. I u zemljište leja, i u kompostnu gomilu ja sipam pepeo od drveća-lišćara. Pepeo dobro prihvataju mikroorganizmi preparata, a uopšte se ne sviđaju mnogim sisajućim i grizućim štetočinama i izazivačima bolesti biljaka.

Meni se čini, da masovnim naseljavanjem mikroorganizama u zemljište leja, takođe stvaramo nepovoljne uslove za život štetočina i izazivača bolesti biljaka. Ove poslednje jednostavno pojedu zemljišni organizmi i njihovo postojanje se završava, ili masa mikroorganizama prosto uguši delovanje virusa tih bolesti. Ja zbog toga i predlažem baštovanima da manje traže razna sredstva za borbu protiv već ozloglašenih po šteti, štetočina i izazivača bolesti biljaka, a da se zauzmu, pre svega, za stvaranje zdrave zemlje u lejama svojih bašti.

Na zdravoj zemlji rastu zdrave biljke, a nauci je poznato, da bolesti i štetočine napadaju samo slabe biljke. A „drski“ virusi bolesti i „drske“ štetočine će napraviti mnogo manje štete vašim zdravim kulturama. Garancije za potpuno oslobađanje od štetočina i bolesti niko vam neće pružiti. Priroda je ustrojena tako da su joj potrebni i jedni i drugi. Prosto, njima je potreban drugi prostor – prostor iza ograde vaše bašte.

Osim stvaranja zdrave zemlje, možemo koristiti useve i sađenje biljaka-kompanjona, koje prosto plaše svojim fitocidima razne štetočine. O tome sam takođe pisao na stranicama ovoga sajta. Samo, radi Boga, izbegavajte primenu hemijskih sredstava za borbu protiv onih, koji vam nisu potrebni u vašoj bašti! (Izvor: zdravasrbija.com)

1 komentar

Comments are closed.