Naslovna » Abeceda Ishrane » Darovi Prirode » Kafa žene čuva od depresije!
Abeceda Ishrane Darovi Prirode

Kafa žene čuva od depresije!

Najnovije istraživanje donosi rezultate koji idu u prilog omiljenom napitku mnogih – kafi! Naime, otkriveno je da su žene koje redovno piju kafu, manje sklone depresiji.

Četiri ili više šoljica kafe dnevno mnogi će smatrati ludošću i nezdravom navikom, ali najnovije istraživanje pokazuje da žene sa takvom navikom, ređe obolevaju od depresije. Poznato je da kafa razbuđuje i na određeni način podiže energiju, ali nije se preporučivala njena preterana konzumacija. Ali, novo istraživanje otkriva da kava sjajno deluje na mentalno zdravlje.

Naučnici su pratili životne navike velikog broja žena tokom razdoblja od 18 godina. Uočili su da su žene koje su redovno pile kafu i to nekoliko šoljica na dan, ređe obolevale od depresije u svojim 60-ima i to čak za 20 posto. Rezultati istraživanja koje neće svi dočekati blagonaklono, objavljeni su u Internalu Medicineu.

„Manje količine kafe mogu vas činiti sretnima i aktivnima, a to dugoročno može pridonijeti boljem mentalnom zdravlja“, istakao je za LA Times dr. Alberto Ascherio, jedan od naučnika koji su radili na istraživanju. Naglasio je kako će biti potrebno obaviti dodatna istraživanja: „Ipak ova otkrića donekle mogu malo umiriti žene koje vole piti kafu, a svi im uvijek zbog toga prigovaraju“.