Kad ostavite duvan, pluća prodišu posle tri meseca

Dr Biljana Kilibarda, šef Kancelarije za prevenciju pušenja Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”, dodaje da su pored smanjenja rizika oboljevanja od različitih bolesti koje uzrokuje pušenje prednosti i zaštita drugih ljudi od duvanskog dima, ušteda novca i dobar primer koji ćete time dati.

Hodanje je odličan način da se bude fizički aktivan i osobi koja se odvikava povećava šansu da postane i ostane nepušač. Hodanje pomaže i u smanjivanju stresa i u trošenju kalorija

– Prestanak pušenja će se pozitivno odraziti na stanje vašeg organizma bez obzira na to koliko godina imate. U periodu odvikavanja od pušenja veliki broj pušača oseti neke efekte, jer se telo prilagođava životu bez nikotina. Neki od efekata su razdražljivost, odnosno ljutnja, nesposobnost koncentracije i nesanica. Većina efekata traje svega 3-4 dana i oni ne bi trebalo da obeshrabre pušače da istraju i trajno se oslobode ove navike. Neki pušači uopšte ne iskuse ove efekte – navodi dr Kilibarda.

Tokom odvikavanja od pušenja može se javiti jaka žudnja za cigaretom koja je simptom apstinencijalne krize izazvane nedostatkom nikotina koji je odgovoran za nastanak zavisnosti.

– Preporučljivo je u ovim trenucima upražnjavati neku aktivnost koja će odvratiti pažnju. Tako, na primer, hodanje je jednostavan, a odličan način da se bude fizički aktivan i osobi koja se odvikava povećava šansu da postane i ostane nepušač. Hodanje pomaže ne samo u smanjenju stresa već i u sagorevanju kalorija. Pijenje vode i dub­oko disanje takođe mogu pomoći. Nekada se može javiti i nesanica, i tada je posebno važno izbegavati kofein i upražnjavati vežbe relaksacije – kaže dr Kilibarda.

Moguće je da se usled povećanog lučenja sluzi u bronhijama, koja otežava disanje, javi kašalj u periodu odvikavanja od pušenja.

– U ovim situacijama savetuje se pijenje vode ili neke druge tečnosti kao što su voćni sokovi ili čajevi. Žu­­dnja za cigaretom može da se poistoveti sa snažnim osećajem gladi i stoga je jako važno da se u ovim situacijama ne uzima visokokalorična hrana već zalogaji niskokalorične hrane. U svakom slučaju potrebno je izbegavati situacije u kojima se konzumira duvan i osmisliti aktivnosti kojima ćete zameniti pušenje. Tokom procesa odvikavanja, značajno je konsultovanje i savetovanje sa osobama koje su obučene za odvikavanje od pušenja – savetuje dr Kilibarda.

Ona podseća da je prvi i najvažniji korak u odvikavanju od pušenja – donošenje same odluke o prestanku.

Pored odluke da se prestane s pušenjem, značajno je i da pušač svim srcem iskreno veruje da je odvikavanje od pušenja moguće i dobro rešenje za njega.

Ne postoji nijedan metod koji je idealan za sve, pa nema razloga da se ne istraje u odluci da se ostavi pušenje čak i ako prvi pokušaj odvikavanja od pušenja bude neuspešan. Najgore je da posle početnog perioda koji je i najteži pušač odluči da se vrati ovoj ružnoj navici.

 VREMEPLOV PRESTANKA PUŠENJA

20 minuta

minuta posle prestanka pušenja krvni pritisak, puls i temperatura ruku i stopala se vraća na normalan nivo

8 sati

sati nakon prestanka pušenja smanjuje se nivo nikotina i ugljen-monoksida u krvi

12 sati

sati nakon prestanka pušenja nivo kiseonika u krvi vraća se na normalu, a oštećeni završeci nerava počinju da se obnavljaju

48 sati

sati nakon prestanka pušenja čula ukusa i mirisa počinju da se vraćaju u normalno stanje

72 sata

sata potrebno je da se eliminiše sav nikotin i 90 odsto svih njegovih metabolita iz organizma

2-4 nedelje

nedelje potrebno je da iščeznu apstinentske krize koje se ogledaju u nervozi, neraspoloženju i padu koncentracije

3 meseca

meseca od prestanka pušenja poboljšava se funkcija pluća do 30 odsto

1 godinu

godinu nakon prestanka pušenja rizik obolevanja od bolesti srca i krvnih sudova znatno je smanjen

5-15 godina

godina nakon prestanka pušenja rizik od moždanog udara izjednačava se s onim kao kod nepušača

(Izvor: blic.rs)

1 komentar

  1. Slažem sa iznetim mišljenjem jer mi je dobro poznat 7-mo dnevni način odvikavanja od pušenja ali moram priznati da je veoma dobar grupni metod koji se primenjuje u Klubovima zdravlja po mnogim mestima u Srbiji iza koji rade u saradnji sa Batut institutom.Radeći sa više grupo rezultati su bili veoma odlični tako da bih toplo preporučio da se pridruže nekoj grupi.U Novom Sadu takvi seminari se organizuju besplatno u tarjanju od 60 minuta svakog prvog ponedeljka u mesecu ali se mora obaviti prijava na telefon063 826 88 08.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *