Naslovna » Bio Bašta » Svet Gljiva » Judino uvo – Auricularia auricula
Bio Bašta Svet Gljiva

Judino uvo – Auricularia auricula

Među lekovitim gljivama koje rastu kod nas, jedna od vrlo čestih je Auricularia auricular – judae. Judino ili šumsko uvo. Ova želatinozna gljiva raste najčešće u šumi na starom drveću zove. Plodno telo joj je baršunasto, sivo do crvenkasto-smeđe boje, oblika uva, u početku je kašasta, kasnije se otvori. Upotrebljava se u Kini preko 1000 godina kao jestiva gljiva, a u tradicionalnoj medicini kao lekovita. Ova gljiva ima možda najjače lekovito dejstvo na krvne sudove.

Koristi se za poboljšanje protoka krvi i lečenje krvarenja iz hemoroida, materice, zatim kod krvavih stolica i dizenterije. Primenjuje se kao imunotonik, kod lečenja visokog nivoa holesterola i triglicerida, kao zaštita od radioaktivnog zračenja, a takode i kao protivuotrov kod trovanja pečurkama. Značajno je i njeno dejstvo na poboljšanje fizičke i mentalne aktivnosti.

Judino uvo ima i hranljivu vrednost kroz značajan sadržaj belančevina, ugljenih hidrata, minerala (kalcijuma, fosfora, gvožđa), a polisaharidi su nasioci njegovih lekovitih osobina. Ukus mu je blag, neutralan, slatkast. Koristi se za pripremanje supa i čaja.

Za razliku od drugih lekovitih gljiva, Judino uvo se mora koristiti u vrlo malim količinama. Dozvoljeno je 150gr svežih ili 15gr suvih nedeljno. Judino uvo ima i kontraindikacije. Ne smeju ga koristiti trudnice, dojilje i žene koje žele da zatrudne. Takode se ne preporučuje osobama koje imaju krvarenja iz materice ili anusa nepoznatog porekla. Zabeležen je i slučaj “solarnog dermatitisa” kod osobe koja je pojela 250gr sveže gljive, pa je preporučljivo ne izlagati se suncu u vreme korišćenja ovih gljiva, a naročito ako su one deo terapije. To pokazuje, da ovu, izuzetnu lekovitu gljivu jakog dejstva, treba koristiti u malim količinama, vrlo oprezno i uz savet lekara-makrobiotičara, ako se radi o lečenju. I kod korišćenja u ishrani treba poštovati data ograničenja, da bi se izbegle neželjene posledice.

RECEPT ZA LEČENJE STARIH I KRVAREĆIH HEMOROIDA

Napraviti lekovitu pastu od suve gljive samlevene u prah i prokuvane i ohlađene vode. Staviti na čistu gazu i priviti na hemoroide. Menjati gazu sa pastom 2 puta dnevno.

SLATKO OD JUDINIH UŠIJU

Ušpinujte 1kg šećera, 2dl vode i sok od jednog limuna. Tome dodajte dve šake judinih ušiju, koje ste prethodno blanširali 5 minuta. Prokuvajte zajedno gljive i šećer još 10 minuta skidajući penu. Prekrijte vlažnom krpom dok se ne ohladi, a onda sipajte u tegle. Dovoljno je pojesti samo jednu kašičicu ove poslastice dnevno.