Naslovna » Bio Bašta » Svet Gljiva » Jesenji hrčak – HELVELLA CRISPA
Bio Bašta Svet Gljiva

Jesenji hrčak – HELVELLA CRISPA

Plodno telo:

gljiva može biti visoka do 15 cm. Na uzdužno veoma naboranoj dršci, koja je šuplja i pri vrhu sužena, nalaze se zgužvane krpice koje se za nju drže svojim centralnim delom. Cela gljiva je bele boje, starenjem dobija sive, zatim oker-smeđe tonove.

Meso:

lomljivo je tanko i bez mirisa.

Otisak spora:

ispušta u oblačićima bele spore.

Stanište:

u vlažnim šumama u jesen. Veoma rasprostranjena vrsta, od nizijskog do planinskog pojasa.

Upotrebljivost:

ova gljiva sadrži termolabilnu toksičnu helvela kiselinu zbog koje uglavnom nije preporučljiva za jelo, ali se smatra uslovno jestivom. Ako ipak želite da je probate, mora biti dobro termički obrađena (do 30 minuta), prokuvana u vodi, a voda odlivena.

Mogućnost zamene:

slične su joj još neke vrste iz istoga roda, istih upotrebnih svojstava, čije boje variraju od krem i žućkaste, preko sive do crne.

Napomena:

uvek imajte na umu da su ove gljive ipak blago otrovne i da ih treba dobro termički obraditi, ukoliko baš želite da ih jedete. Ukus im nije nešto poseban, prilično su žilave.