Naslovna » Abeceda Ishrane » Jedite raznobojno, sačuvajte zdravlje
Abeceda Ishrane Darovi Prirode

Jedite raznobojno, sačuvajte zdravlje

Verovatno ste primetili da vam raznobojan tanjir budi apetit.

Osim toga, raznobojna hrana privlačna je i odraslima i deci, a boje voća i povrća nekada ukazuju na njihova zaštitna svojstva.

Ako budete jeli „u bojama“, vašem telu ćete dati preko potrebne vitamine i minerale. Evo nekih boja koje bi trebalo da se nađu na vašem tanjiru.

Crvena

Lubenica i paradajz imaju visok nivo likopena, karotenoida koji im daje boju. Nekoliko studija potvrdilo je da ljudi sa većom koncentracijom likopena u krvi imaju niži rizik od određenih vrsta raka.

Sadržaj likopena je najviši u potpuno zrelim lubenicama, a u paradajzu se njegova koncentracija povećava kuvanjem.

Narandžasta

Narandže su poznate kao jedan su od najvažnijih prirodnih proizvoda za negu lica i kose.

Sadrže i visok procenat vitamina C i P, kao i provitamin vitamina A.

Citrusno voće uopšte bogato je i eteričnim uljima, koja se nalaze u kori i ispod kore. Ulja su važna zbog antibaktericidnog svojstva koje poseduju, dok fitohemijska jedinjenja predstavljaju i inhibitore karcinoma. Posmatrano ponaosob, svaka voćka iz porodice agruma ima svoje osobenosti

Pomorandža je zbog prijatno slatko-nakiselog ukusa i vitaminske vrednosti, omiljeno voće u ishrani dece i odraslih, zdravih i bolesnih.

Njena limunska i oksalna kiselina podstiču lučenje želudačnog soka i pomažu varenju, a imaju i ulogu diuretika. Sveže isceđeni sokovi, zbog prisustva ovih kiselina, imaju višestruko korisno dejstvo.

Limunska kiselina i njene soli zbog sadržaja kalijuma smanjuju kiselost organizma i preporučuju se kao aperitiv u ishrani. Zato je vrlo važno započeti dan sa sveže isceđenim sokom od pomorandže zaslađenim medom, da bi se organi za varenje pripremili za predstojeći rad.

Žuta

Limun ima veliki značaj u ishrani. Zbog specifičnog ukusa i mirisa, bogatstva vitamina C, tokom cele godine koristi se kao limunada, kao dodatak drugim napicima, ali i raznim jelima i pićima.

Sazreo na suncu, svojom salicilnom kiselinom uništava štetne kiseline i bakterije i jača otpornost organizma. Osobe koje pate od gastritisa i čira na želucu, nastalih zbog viška želudačne kiseline, trebalo bi limun da koriste kao razblaženi sok, sa blago kiselkastim ukusom.

Ako vam krvare desni, to znači da vašem organizmu nedostaje vitamin C, pa bi trebalo unositi što više limuna u različitim oblicima. Isto se odnosi na pušače, kao i osobe koje konzumiraju više alkohola i neredovno se hrane.

Zelena

Tamno zeleno lisnato povrće prepuno je beta karotena, luteina i teaksantina. Ovi antioksidansi pomažu očuvanje zdravlja očiju i smanjuju rizik od degeneracije makule i katarakte.

Zeleno lisnato povrće je bogato i vitaminom K, koji je ključan za zgrušavanje krvi, a neke studije pokazuju i da čuva čvrstoću kostiju kod starijih ljudi.

Zahvaljujući sadržaju polifenola, borovnice su se dokazale kao moćan lek protiv poremećaja motornih funkcija.

Jedan od njenih polifenola, antocijanin, smanjuje rizik od srčanog udara za trećinu. Studija koja je sprovedena na Harvardu pokazala je da žene starosti između 25 i 42 godine koje jedu više od tri šolje borovnica i jagoda nedeljno, imaju 32 manju šansu od srčanog udara, nego one žene koje jedu bobice jednom mesečno ili ređe. (Izvor: FOX NEWS)