Jedite ovo povrće i bićete uvek lepi

Ako tražite jednostavan način da poboljšate svoj izgled na duge staze, možda se rešenje nalazi u vašem frižideru. U najgorem slučaju, na obližnjoj pijaci. Naime, rešenje leži u povrću, koje je prepuno vitamina, minerala i vlakana. Ali nije sve povrće podjednako dobro. Naravno, za koje god povrće da se odlučite učinićete uslugu svom organizmu, ali ovo su namirnice koje su najbolje za vaš izgled.

 SPANAĆ

Imate umorne, crvene oči sa tamnim podočnjacima? Obogatite svoj dnevni meni jednom porcijom spanaća i videćete razliku. Naime, sve zeleno lisnato povrće je izuzetno zdravo, ali spanać je posebno dobar za vašu kožu. On sadrži zeaksatin i karotenoidni lutein – esencijalne supstance koje mogu da vam podmlade i izbistre oči i smanje podočnjake.

Međutim, to nije sve. Spanać je takođe bogat gvožđem, koje može da učini da vam koža izgleda zdravije i da ima više boje. Najbolje bi bilo da jedete spanač svakodnevno ako želite da vidite sve ove lepe promene na licu.

CRVENI KUPUS

Osim što crveni kupus ima prelepu boju koja će učiniti da svako jelo izgleda prelepo, on je takođe pun esencijalnih minerala koji će vas prolešati i spolja i iznutra. S obzirom na to da sadrži velike količine joda i sumpora, možete slobodno da računate na to da će vam salata od crvenog kupusa očistiti telo iznutra, i da će učiniti da vam koža izgleda blistavo i čisto.

Ne možete da očekujete da prirodno izgledate lepo, ako vam je organizam pun toksina, koje svakodnevno unosimo putem brze hrane i raznih zaslađenih napitaka. Zato jedite crveni kupus, koji će vas očistiti, svakog dana.

KELJ

Još jedna biljka koja može značajno da vam poboljša zdravstveno stanje i izgled jeste kelj. Kelj svakako spada u jednu od supernamirnica, jer ima puno hranljivih materija a malo kalorija. Samo jedna porcija ove bilje (oko jedne šolje kuvanog kelja) doneće vam veliku količinu dragocenog vitamina K, koji nije samo dobar za kosti i srce, već i za kožu. Najčešće se jede u kuvanom stanju, ali neki ga vole i sirovog.

Kelj takođe deluje i antiinflamatorno, zahvaljujući velikoj koncentraciji flavonoida, koji smanjuju upale u organizmu. Sadrži puno vlakana, a preporučuje se i za detoksikaciju organizma. Ako ne volite kelj, probajte ove recepte nakon kojih ćete ga obožavati.

 CVEKLA

Još jedna namirnica prelepe boje, koja može da učini čuda po pitanju lepote i zdravlja. Ova crvena repa ima odličan uticaj na kožu, pa se preporučuje onima koji pate od akni da je redovno jedu. Takođe može da pomogne u hidrataciji kože, i u borbi protiv bora i finih linija. Da sve bude još bolje, cvekla i značajno ubrzava metabolizam.

Zahvaljujući betainu, komponenti koju sadrži a koja utiče na metabolizam masti, cvekla može da bude odličan saveznik i onima koji pokušavaju da skinu koji kilogram pred leto. Ulepšava kožu i topi kilograme, može li bolja?!

PLAVI PATLIDŽAN

Ako želite do imate sjajnu i glatku kožu kao što je ima plavi patlidžan, najbolje bi bilo da krenete da ga jedete, i to što pre. Ona čak sadrži i posebnu supstancu koja se bori protiv starenja, a zove se nasunin. Zbog nje ovo povrće ima tamnoljubičastu boju. To je moćan antioksidnt koji sprečava širenje kancerogenih ćekija jer onemogućava dotok krvi do njih. Ne samo da štiti telo, već ima pozitivnog uticaja i na kognitivne kunkcije.

Naučnici tvrde da ova supstanca sprečava dolazak slobodnih radikala do mozga, a slobodni radikali mogu da oštete neurone i samim time da povećaju rizik od dobijanja Alchajmerove bolesti.

BOSILJAK

Aromatični bosiljak je osnovni sastojak u većini italijanskih i azijskih specijaliteta. S obzirom na to da je ova biljka prepuna antioksidanata, a posebno eugenola, možete da budete sigurni da će vam popraviti i zdravlje i izgled, ako je redovno konzumirate. Uz pomoć eugenola, najvažnijeg sastojka iz bosiljka, ćelije raka grlića materice ne mogu da se umnožavaju i da nastave da uništavaju telo obolelog. Bosiljak ima jako antikancerogeno dejstvo.

A kada vam je ceo ogranizam u dobrom stanju i kada ste zdravi, možete da očekujete da će vam i koža izgledati odlićno. Antioksidanti su uvek najboji saveznik lepog lica.

 PROKELJ

Ove glavice nalik minijaturnom kupusu su prava bomba zdravih komponenti za vaš organizam. Naime, prokelj je jako bogat sumporom, pa može da spreči rast tumora tako što blokira određene enzime koji pospešuju abnormalan rast u vašem telu. Pored toga, ovo zdravo povrće sadrži puno folne kiseline, koja dokazano povećava plodnost i kod muškarac i kod žena.

Prokelj takođe smanjuje infekcije, inflamacije i uspešno se bori protiv reumatoidnog artritisa. A dokazano je da osobe koje svakodnevno konzumiraju 300 grama prokelja imaju 37 odsto veću koncentraciju vitamina C u krvi.

 CRVENA PAPRIKA

Crvena paprika je jedan od najboljih izvora vitamina C koji može da se nađe u prirodi. Vitamin C je jako bitan jer povećava broj belih krvnih ćelija, a ove ćelije se bore protiv bnakterija i klica u vašem organizmu. Uz dovoljan unos vitamina C možete i da ojačate imunološki sistem, pa tako postajete teže podložni infekcijama. A najboje od svega je što crvena paprika usporava starenje.

Naime, čudotvorni vitamin C stimuliše prozvodnju kolagena, a upravo kolagen je najbitniji za zategnutu i mladalačku kožu. Nažalost, ovaj vitamin je izuzetno termolabilan, što znači da se kuvanjem u potpunosti uništava. Tako da je najbolje da crvenu papriku jedete u obliku salate ili punjenu sirom i pvlakom.

(Izvor: b92.net)