Jedenje sirove hrane za dugovečnost

Neki stručnjaci tvrde da osobe koje većinom unose svežu, sirovu hranu mogu izgledati i do 20 godina mlađe u odnosu na stvarnu starost. Jedenje sirove hrane postalo je veliki trend, ali ne bez razloga.

Sveža i sirova hrana vam daju gotovo sve potrebno organizmu. Naravno, sami morate shvatiti šta vam najviše treba: snaga, balans, lečenje ili „lepota koz obroke“, i tome prilagođavate svoj meni. Mnogi ljudi različito pristupaju ovoj temi. Jedni jedu isključivo sirovu, organsku hranu (meso je, podrazumeva se, izbačeno iz menija), drugi sirovu i poluobrađenu, a treći kombinuju, s tim da im u ishrani preovladava sirova hrana. (Kako da pravite odlične šejkove saznajte ovde)

Naša tela su „dizajnirana“ da vare neobrađenu hranu i zato je sve više stručnjaka preporučuje. Mada, i dalje se mnogi ne slažu u tome da treba biti isključiv. A, kako to sve utiče na podmlađivanje?

Kada čovek uđe u „krizu srednjih godina“ hipofiza usporava sa lučenjem hormona rasta i ljudski organizam počinje da stari. Ovaj tretman može da, na neki način, uspori starenje. Za njega vam ne treba botoks niti plastične operacije. „Živa“ (presna) hrana reguliše iskorišćavanje aminokiselina, vitamina i minerala. Zajedno oni deluju na noćno oslobađanje hormona rasta. Nakon nekoliko meseci jedenja sirove hrane koža izgleda bolje. Neki ljudi su tvrdili i da su im bore nestale nakon nekog vremena. Istraživanja su pokazala da su zagovornici ovog „tretmana“ popravili boju kože, rešili se akni, a tvrde i da su produžili životni vek. Zanimljivo je da je bilo čak i svedoka koji su isticali da im se umesto sedih krenula

Kako to sve funkcioniše? Naučnici su dali odgovor!

Fokus je na varenju. Kada organizam vari hranu, on je mora „razbiti“ da bi se apsorbovala u telo. Enzimi za varenje rade na ovom procesu. Kada se rodite vaše telo ima zalihe ovih enzima, koji se vremenom troše. Kada oni nestanu telo više ne može da funkcioniše. Kako slabe enzimi dolazi do bolesti, a hrana se gomila u organizmu i postaje toksična. Jedenjem sirove hrane nadopunjujete zalihe ovih enzima. Telo ponovo može da „razbija“ hranu i da je apsorbuje na normalan način.

Ipak, stručnjaci upozoravaju da se na ovakav režim ishrane treba preći postepeno, dok neki savetuju da ne budete isključivi i da ne prebacite upotpunosti na sirovu hranu. Postoje tvrdnje da na ovo ne raguje svaki organizam jednako. Ali, blagotvorna dejstva jedenja sirove hrane su ogromna. Tu su i: jači imunitet, lakše varenje, krize osećaja gladi nema, javlja se sposobnost da se ne jede jedan celi dan, nema umora, pamćenje je bolje, … Zbog toga popularnost ovog trenda raste iz dana u dan.

Šta vi mislite? Da li bi ste upotpunosti prešli na ovaj sistem ishrane? Da li ste čuli za neke popratne nepogodnosti? Da li se slažete da meso treba upotpunosti izbaciti iz ishrane ili je to preterano?

Izvor: lifepressmagazin.com