Naslovna » Abeceda Ishrane » Jagode najviše prijaju deci, trudnicama i bolesnima
Abeceda Ishrane Hrana za Telo

Jagode najviše prijaju deci, trudnicama i bolesnima

Svi sastojci u jagodi su delotvorni, a posebno se izdvaja mangan koji povoljno utiče na metabolizam, mozak, nervni sistem, krv i koštanu masu. Jagoda (Fragaria vesca), ukusno prolećno voće, izuzetno je lekovita, a plod može da se koristi i svež i zamrznut.
Uspeva kao šumsko i baštensko voće i to najbolje u zonama umerene klime, a registrovano je preko 400 vrsta. Zbog fine arome i prijatnog ukusa, šumska jagoda se vrednuje više od domaće gajene jagode. Iako joj je plod daleko sitniji, u sebi sadrži mnogo veću koncentraciju hranljivih i lekovitih materija. U kulinarstvu jagoda ima zavidno mesto kod svih poklonika kulture ishrane i zdravog života.

Šumske jagode beru se od maja do avgusta, a samo jedna šaka je dovoljna da podmiri dnevne potrebe za vitaminom C. Osim toga, sadrži i vitamine grupe B, vitamin E, karoten, flavonoide, a od minerala gvožđe, kalcijum, kalijum, fosfor, mangan, tanin, triterpen, pentozan… Svi sastojci delotvorni su na svoj način, među kojima, na primer, mangan povoljno utiče na kompletan metabolizam, mozak, nervni sistem, krv i koštanu masu. Šumske jagode sadrže i elaginsku kiselinu koja sprečava da zdrave ćelije pređu u maligne. Lekovite su i kultivisane forme ovog voća, ali je u njima koncentracija korisnih sastojaka daleko manja. Da bi se sastojci sačuvali, bez obzira na vrstu, jagode treba prati kratko, neposredno pre konzumiranja, ali nikako pod jakim mlazom vode.

Plod jagode sadrži i oko deset odsto šećera i ravnomerno zastupljene slobodne organske kiseline – limunsku, vinsku i jabučnu, pektin, aromatična jedinjenja. U šumskim jagodama ima više gvožđa nego u domaćim, zbog čega se posebno preporučuju malokrvnim osobama. Takođe, svež plod šumske jagode pomešan sa mlekom, vinom ili limunovim sokom leči od žutice, jača srce i pomaže bubrežnim bolesnicima. U narodnoj medicini preporučuje se i za lečenje gihta, avitaminoze, malaksalosti, hemoroida, ateroskleroze, snižavanja krvnog pritiska. Čajevi u koje su dodati osušeni zreli šumski plodovi posebno pogoduju deci, trudnicama, ali i bolesnima. Čak i mala količina plodova u čaju napitku daje izuzetnu aromu i lepu ružičastu boju.

Za lečenje se osim ploda koristi i lišće i koren. Lišće se bere u maju, junu, julu i avgustu, a koren se vadi u septembru. Skuvan koren sa lišćem preporučuje se kod dijareje, a potvrđeno je i da su čajevi od lišća izuzetno lekoviti. Pomažu pri izlučivanju mokraće, pročišćavanju krvi i umirivanju nervnog sistema. Pored toga što su ukusne i osvežavajuće, jagode su odlične za slatko, džemove, marmelade, kompote, sirupe, sokove, sladolede, želea… Jedina mana ovog voća je da kod osetljivih osoba mogu izazvati alergijsku reakciju, pa se zbog toga ne preporučuje da ih deca jedu pre prvog rođendana.

Protiv bolova u želucu

U litar jestivog, po mogućstvu nerafinisanog ulja, staviti kilogram šumskih ili baštenskih jagoda i ostaviti da stoje na suncu dva meseca. Ovaj lek potom treba uzimati svakodnevno tri puta na dan, po jednu supenu kašiku.

Za čišćenje bubrega

Kod tegoba sa bubrezima i mokraćnom bešikom, u kojima se stvara kamen ili pesak, u trajanju od mesec do mesec i po dana, svakodnevno treba pojesti po kilogram zrelih šumskih jagoda. Jagode mogu da se jedu sa jogurtom, vinom ili limunovim sokom. Van sezone za ovu terapiju mogu da posluže sušene jagode ili sokovi, kao i pekmezi i slatka.

Protiv dijareje

Za lakši tip dijareje treba pet minuta kuvati 15 grama korena jagode u dva i po decilitra vode, a onda ostaviti da odstoji poklopljeno još 10 do 15 minuta. Zatim smesu treba procediti i piti toplu, nekoliko puta dnevno. Kod težeg oblika uzima se 400 grama lišća jagode i kuva u 1,2 litra dobre domaće rakije. Sadržaj se ne sklanja sa šporeta dok se ne ukuva do pola. Posle toga lek je gotov i pije se po jedna kašičica svaka dva do tri sata.

Protiv groznice i za bolje lučenje žuči

Da bi se izborili sa groznicom treba skuvati dva grama lišća jagode u dva i po decilitra mleka, u koji je dodata i jedna kašičica meda. Sve se kuva oko pet minuta, zatim se smesa procedi i pije tri puta na dan, po jedna šolja. Odličan lek za bolje lučenje žuči je konzumacija 300-500 grama svežih jagoda tri puta dnevno. Možete ih začiniti medom i sokom od jednog limuna. Terapija se sprovodi dve nedelje.

Čiste kožu i zube

Jagode predstavljaju savršeni čistač kože i zuba, a preporučuju ih i za odstranjivanje celulita. Kožu čiste i neguju zahvaljujući zavidnom prisustvu vitamina C i A.  Da bi se postigao željeni efekat dovoljno je dva puta nedeljno naneti na lice kolutove jagoda ili od njih napraviti kašastu masku, koja se nakon držanja od 20 minuta pere prvo mlakom, a zatim hladnom vodom.  Kada je reč o zubima, treba ih jednostavno trljati, a naslage će nakon kraćeg vremena nestati, dok će zubi postati blistavo beli. Zaljubljenici u ovo voće tvrde i da predstavlja odlično sredstvo za uklanjanje celulita. Zapravo, vitamini C i A su antioksidansi, a kao takvi usporavaju starenje i gubitak elastičnosti tkiva i uništavaju slobodne radikale.  Redovno konzumiranje jagoda ubrzava cirkulaciju i pomaže u uklanjanju „pomorandžine kore“, pojave koja muči veliki procenat žena.  (Izvor: novosti.rs)