Naslovna » Unapređenje Zdravlja » Prirodni Lekar » Jačanje imuniteta najmlađih
Prirodni Lekar Sport i rekreacija Unapređenje Zdravlja

Jačanje imuniteta najmlađih

Saveti za roditelje. Pre nego što virusi i bakterije krenu da se šire, pripremite sebe i svoju decu.

Saveti  za roditelje. Pre nego što virusi i bakterije krenu da se šire, pripremite sebe i svoju decu. Evo nekoliko saveta za zaštitu imuniteta najmlađih, koji se, naravno, mogu primeniti na celu porodicu.

1. Ponovite osnovna pravila higijene

Deca su ponekad u tolikoj žurbi da zaborave da operu ruke. Podsetite ih na važnost pranja ruku pre jela i svaki put nakon korišćenja toaleta. Ipak, imajte na umu i kako nije korisno preterivati u pranju ruku jer tada ova mera može imati negativan učinak na imunitet.

2. Dodajte borovnice u jutarnje žitarice

Radi se o jednostavnom potezu koji može da znači veliku razliku, pa nemojte da podcenjujete moć ove bobice. Borovnice su moćni antioksidans, a njihovo delovanje na imunitet snažnije je od većine drugih vrsta voća i povrća.

3. Smanjite unos prerađenih ugljenih hidrata i šećera

Kada se radi o jačanju prirodnog imuniteta, izbegavanje negativnoga je isto važno kao i dodavanje pozitivnog. Prerađeni ugljeni hidrati i šećeri hrane loše bakterije u crevima i doprinose upalama. Stoga smanjite unos testenine, hleba, kolača i sokova.

4. Krećite se i vežbajte – više

Podstaknite decu da se bave timskim sportovima. Ako vaš mališan ipak nije za takvu vrstu aktivnosti, odvojite svaki dan određeno vreme i provedite ga u aktivnoj igri s detetom. Naime, niz studija potvrdilo je kako vežbanje jača imunitet – na primer, studija iz 2012. godine objavljena u časopisu” British Journal of Sports Medicine” pokazala je kako su deca koja su u dobroj fizičkoj kondiciji manje sklona prehladama tokom zimskih meseci. (Izvor: ordinacija.hr)