Naslovna » Abeceda Ishrane » Darovi Prirode » Iznenađujući  efekat cimeta
Abeceda Ishrane Darovi Prirode

Iznenađujući  efekat cimeta

Cimet bi mogao da bude i te kako koristan sastojak u regulisanju metaboličkog sindroma, tvrde naučnici sa All India Instituta u Nju Delhiju.

Indijski naučnici su proučavali efekat cimeta u ishrani Indijaca, koji spadaju u populaciju sa izuzetno visokim rizikom za razvoj metaboličkog sindroma, dijabetesa tipa II i kardiovaskularnih bolesti. Poslednje tri decenije broj osoba sa dijabetesom u toj zemlji se utrostručio.

Rezultati

Rezultati studije pokazali su vrlo povoljan uticaj cimeta kod pacijenata. Uz uzimanje cimeta u količini od tri grama dnevno, težina pacijenata u studiji smanjila se za 3,8 procenata, indeks telesne mase za 3,9 odsto, telesna mast za 4,3 procenata, obim struka za 5,3 procenata, a pali su i krvni pritisak za 9,7 odsto kao i šećer za 7,1 procenat.

Metabolički sindrom

Metabolički sindrom je grupa metaboličkih poremećaja koji se manifestuju kao insulinska rezistencija, nakupljanje masnog tkiva oko stomaka, kroz visok nivo holesterola i triglicerida i visok krvni pritisak, tj. obuhvata sva stanja koja podižu rizik od kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara kao i dijabetesa. Izvor: nedeljnik.rs