Naslovna » Zelena Planeta » Iz Gornjeg Milanovca stižu Eko-kese
Srbija i region Zelena Planeta

Iz Gornjeg Milanovca stižu Eko-kese

U našoj državi bi u narednih nekoliko meseci trebalo da počne proizvodnja biorazgradivih eko - kesa, po najmodernijoj tehnologiji. Građani Gornjeg Milanovca će istovremeno, upravo u takvim kesama, odvajati i sakupljati organske otpatke iz svog domaćinstva. Opština će na kraju dobiti kompost, đubrivo spremno za prodaju.

Potpuno razgradive plastične kese napravljene od kukuruznog skroba, biljnih ulja ili celuloze uskoro bi, zahvaljujući saradnji Privredne komore Srbije sa italijanskom kompanijom „Novamont“, mogle bi uskoro da stignu u naše supermarkete i na naše „deponije“.

Nova tehnologija

– „Novamont“ su nosioci potpuno nove tehnologije proizvodnje biorazgradivog granulata od skroba – objašnjava Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku industriju Privredne komore Srbije.

– Trenutno se u Srbiji proizvode biorazgradive kese koje se razgrađuju uz dodatak aditiva i one se razgrađuju do najsitnijih čestica, a ove potpuno nestaju. Deo neše saradnje je pilot projekat sa lokalnom samoupravom koja ima do 50.000 stanovnika, i to će biti Gornji Milanovac. Domaćinstva će separirati biorazgradiv otpad, on će biti odnošen u kompostno skladište i na kraju će se od njega dobijati đubrivo koje lokalna samouprava može da prodaje. Grad će istovremeno smanjiti troškove prevoza otpada, jer ostaci hrane i drugih organskih materija čine polovinu otpada. Interes „Novamonta“ je to što će se otpad prenositi u njihovim kesama.

Saradnja

Drugi pravac saradnje je da oni obuče jednu našu kompaniju da koristi biorazgradivi granulat u proizvodnji ambalaže. Izabran je „Polipak“ iz Batočine, koja već ima dogovorenog kupca novih kesa u Danskoj.

– Izazov su nam nova tehnologija i nove tendencije na tržištu – objašnjava direktor „Polipaka“ Ivan Aleksić. – Kada se pojavi tražnja na našem tržištu, mi ćemo ih plasirati. Iskreno, ne verujem da će to biti uskoro. Ove kese su u startu i do četiri puta skuplje od opšte biorazgradivih koje se već proizvode u Srbiji. Trenutno izvozimo oko 28 odsto naše proizvodnje, a verujemo da ćemo uz novi proizvod izvoz povećati za 50 odsto.

Izvor: energetskiportal.rs