Indijska sveta biljka

Više od 3000 godina arjunu (lat. Terminalia Arjuna), zimzeleno drvo koje raste uz obale reka zapadnog Bengala, srednje i južne Indije, ajurveda smatra svetom biljkom. Lekari ove drevne nauke vekovima su je koristili za lečenje srčanih bolesti, nazivajući je još i „čuvarica srca“. Gorkog i oporog ukusa arjuna ima koru koja se jednom godišnje sama ljušti, a kada se osuši melje se u prah i u tom obliku najčešće stiže do korisnika.

Usporava i starenje

Njenoj lekovitosti u prilog ide i veliki broj hranljivih sastojaka: kora sadrži arjunsku, taninsku i galsku kiselinu, tanine, saponine i flavonoide, kalcijum, magnezijum, cink i bakar. Ima značajan procenat fitosterola, aktivne biološke supstance koja pozitivno utiče na prevenciju i lečenje kardiovaskularnih bolesti, a obiluje i koenzimom Q-10, koji jača imunitet i usporava starenje.

Spada u biljke adaptogene, a naturopate njome podstiču cirkulaciju i nepravilan rad srca. Osim što olakšava bolove u grudima i otežano disanje, vrtoglavicu i simptome povišenog krvnog pritiska, dokazano ublažava anginu pektoris. Uz to, srce snabdeva kiseonikom, jača ga i pomaže u obnovi tkiva posle operacije ili srčanog udara. Zahvaljujući fitosterolima, smanjuje nivo lošeg holesterola i sprečava razvoj ateroskleroze kod pušača.

Pomaže kod kožnih bolesti

Obzirom da poseduje snažno antivirusno i antibakterijsko delovanje, arjuna je značajna u lečenju kožnih bolesti.Zahvaljujući aktivnim sastojcima koji utiču na zgrušnjavanje krvi i stvaranje kolagena, ona podstiče brže zaceljivanje rana, ublažava vaginalne infekcije i polno prenosive bolesti.

U Ajurvedi, ova biljka se smatra prirodnim lekom za lošu probavu, bilo da je u pitanju zatvor ili dijareja. Blagodet je za bubrege, jetru i žuč: čaj od arjune tradicionalno se koristio za lečenje bolova u bubrezima i podsticaj za razbijanje i izlučivanje bubrežnih kamenaca. DNA štiti od oštećenja toksinima, telu pomaže da redukuje posledice stresa, a sve ćelije u organizmu – obnavlja.

Čaj iz kore

Od sušene kore arjune pravi se prah, a od njega čaj, sok ili napitak pomešan s mlekom. Prah se kuva s mlekom i vodom dok se ne smanji na polovinu količine i takva smesa je za organizam delotvornija od kapsula. Na naše tržište arjuna stiže kao organski čaj koji se priprema s vodom. Preporučena dnevna doza je 5 gr (jedna kašičica), koja se prelije s 5 dl vruće vode. Kada se čaj ohladi, može se dodati malo med. Ajurvedski lekari arjunom leče i astmu: kašičicu praha dodaju porciji pirinča kuvanog u kravljem mleku.

Iako nema nuspojava, arjuna se ne preporučuje trudnicama, dojiljama, onima koji pate od niskog pritiska ili piju lekove za razređivanje krvi.

Još po nešto…

  • Na sanskrtu arjuna znači „srebrna“, „sjajna“
  • Šolja čaja dnevno kod žena znatno smanjuje krvarenje tokom menstrualnog ciklusa
  • Napitak – čaj od ove biljke uzima se uvek natašte
  • Na web stranici Merilend medikal centra arjuna zvanično stoji kao biljni lek za anginu pectoris

biljeizdravlje.rs