Naslovna » Bio Bašta » Improvizovane bašte u Beču
Bio Bašta Urbana Bašta

Improvizovane bašte u Beču

Stanovnici glavnog grada Austrije mogu da sade voće i povrće na javnim površinama. Na leju se čeka i do tri godine.

Stanovnici Beča mogu da se bave baštovanstvom i kada žive u soliteru i nemaju svoju baštu

Bečlije, koje žele, mogu oko stabala na javnim površinama da zasade i gaje voće i povrće, a potrebno je samo da o nameri obaveste opštinu u kojoj stanuju. Jer, mesta su u gradskim baštama ograničena.

Još jedna mogućnost za bavljenje baštovanstvom u Beču su takozvane bašte u komšiluku u kojima se sadi voće, povrće i začinsko bilje.

Recimo, pre pet godina u opštini Majdling u Beču uređena je jedna ovakva gradska bašta.

Nakon rušenja jedne zgrade, park u toj opštini je proširen, pa je izmeću ostalog uređeno 20 leja koje su date na korišćenje okolnim stanovnicima koji su bili zainteresovani. Da je među Bečlijama zainteresovanost za gradske bašte velika, svedoči i podatak da se nakon prijavljivanja čeka i do tri godine na leju.

orisnici bašta su različitih profila, pa se među njima mogu naći studenti, penzioneri i predškolske ustanove. Jednom mesečno se organizuju okupljanja u baštama gde mogu da razmene iskustva i znanja. U vreme godišnjih odmora postavi se tabla “Molim vas zalivati” koja se zabode u leju i baštovan-amater može da bude siguran da će se neko pobrinuti za njegove biljke.

Većina baštovana se sama organizuje u vidu udruženja i ima sopstvena pravila. O korisnicima leja se vodi evidencija i čim neko preda svoju, vrlo brzo se nađe zamena. Čak je moguće osnovati i sopstvenu baštu. Za to je potrebno naći parcelu, dogovoriti se sa vlasnikom i definisati pravni okvir.

Šenbrun

Ko sam ne želi da se bavi baštovanstvom, a rado bi ubirao plodove, na raspolaganju mu stoje gradski voćnjaci. Agencija za obnovu grada je u saradnji sa gradskim Sekretarijatom za šumarstvo i poljoprivredu zasadila 80 različitih voćki na 2.000 kvadratnih metara.

Ponuda obuhvata najtraženije voće kao što su jabuke i kruške, ali i divlje i retke sorte, poput mongolske trešnje. Ova bašta je dostupna svakom ko živi u komšiluku i želi sam da bere svoje voće.

Zelene fasade, komunalni vrtovi i urbano baštovanstvo su među alternativnim konceptima kojima gradska vlast Beča želi da poveća zelene površine.

U Šenbrunu, pored jednog od najlepših austrijskih dvoraca, nalazi se bašta na kojoj se uzgajaju cveće, voće i povrće.

Na površini od 4.000 kvadratnih metara, gde je carica Sisi nekada uživala u šetnji, sada deca mogu da nauče osnove baštovanstva, a isto važi i za turiste.

Izvor: Večernje Novosti