Ideje za biorazgradive sadnice

Ideje za biorazgradive sadnice

Uz sve to, velika prednost je što ste pronašli novi način kako da koristite potpuno biorazgradive posudice kojima će i sadnja biti puno lakša. Umjesto da presađujete sadnice, jednostavno ih posadite zajedno sa njihovim posudicama u zemlju. Posudica će se brzo razgraditi, a biljčica će lijepo nastaviti rasti, širiti korijenje i razvijati se u zemlji.

U nastavku vam navodimo nekoliko ideja od materijala koje svakodnevno koristite.

Tuba od toaletnog papira

Tube na kojima je namotan toaletni papir možete iskoristiti i u svom vrtu. Jednostavno zarežite tubu s jedne strane na 4 dijela i preklopite ih tako da dobijete dno. Ovim odličnim, a jednostavnim  trikom ne samo da ćete jednostavno doći do posudica za sadnice nego ćete ih dobiti i besplatno, ali ćete i smanjiti količinu vašeg otpada. Kad je biljka spremna za presađivanje u vrt, jednostavo sve zajedno položite u zemlju. Tuba će se brzo razgraditi, a biljka će nastaviti rasti.

Ostaci tuba od toaletnog papira mogu dobiti potpuno novu namjenu. U samo par preklopa dobit ćete besplatne posudice za vaše sadnice.

Polovica limuna

Kad iskoristite sredinu limuna, često vam ostaje neupotrebljiva polovica korice. Upravo je ovo prilika da je iskoristite. Ovakve sadnice u limunovoj korici ne samo da izgledaju atraktivno i dekorativno, već osiguravaju biljci dovoljne količine nutritivnih vrijednosti kad sve zajedno posadite u zemlju. To će biti njen osobni kompost koji će se polagano razgrađivati a korijenje sadnice će kontinuirano koristiti njene dobrobiti. Odsad više nikada nećete baciti neiskorišteni dio limuna.

Polovice limuna su dekorative pa će sadnice u njima poslužiti i kao dekoracija.

Ljuske jajeta

Ljuske jajeta bogate su kalcijem i preporučljivo ih je ne bacati već iskoristiti u svom vrtu. Iako je najbolje ljuske samljeti kako bi biljke uspjele doći do njenih vrijednih sastojaka iz zemlje, možete izraziti svoju kreativnost tako da u ostatke ljuski stavite sadnice. Na jajima ćete lako označiti i o kojim sadnicama se radi ili vaši najmlađi mogu ponešto i nacrtati.

Ljuske jajeta su pune nutritivnih vrijednosti kojima ćete obogatiti zemlju u vašem vrtu.

Ideje za biorazgradive sadnice1
Ljuske jajeta

Novinski papir

Posudice možete napraviti i od starog novinskog papira. Jednostavno ga presavijte par puta, urolajte i posudica je u trenu gotova. Za lakše rolanje možete koristiti čaše za kalup pa samo omotajte papir oko nje i savijte dno. U trenu ćete dobiti onoliko posudica koliko vam zatreba. Papir bi trebao biti od dnevnih novina, a ne iz plastificiranih časopisa. Također ćete u ovom slučaju trebati pripaziti koliko zalijevate vaše sadnice kako se posudica ne bi razmočila.

Novinski papir je jednostavan način da u trenu dođete do hrpe posudica za vaše sadnice.

Kartonska ambalaža za jaja

Iako je kartonska ambalaža za jaja tvrđa i nju možete prabaciti s biljčicama u zemlju. Ovo je tako praktičan, prikladan i jednostavan način sadnje sjemena koji je ujedno i ekološki prihvatljiv. Ambalaža je od kartona, najčešće ih kod kuće imate i višak, a na jednostavan način možete ovaj predmet ponovno upotrijebiti. Praktično je i zato što su utori za sadnice već unaprijed odijeljeni tako da ćete na jednostavan način posijati što poželite.

Ambalaža od jaja je čvrsta pa će svako prenošenje sadnica biti jednostavno. Jednom ambalažom ćete vrlo jednostavno riješiti mjesto za sadnju deset sadnica. Izvori: mojvrt.eu

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *