Hrana za večno mlade

Ishrana je veoma bitna u borbi sa godinama i starenjem i pomaže nam da se zaštitimo od štetnosti UV zračenja i brojnih drugih razloga koji nam uzrokuju bore. Istraživanja su pokazala da određenom ishranom možemo sprečiti loše posledice od spoljašnjih faktora, hidratizirati organizam i dopustiti ćelijama kože da ispravno funkcionišu.

Ovih dana kozmetika koju koristimo da bismo podmladili kožu sadrži mnoge prehrambene namirnice. Od soje, do nara, mnoge supstance koje dobijamo putem zdrave hrane postale su sastavni deo kremica i seruma. Pa zašto ih onda ne biste uključili u ishranu?

Sve namirnice koje ćemo vam preporučiti veoma lako mogu postati sastavni deo vaših obroka, a pored toga veoma su zdrave i u sprečavanju mnogih kancerogenih i srčanih bolesti.

Hrana bogata vitaminom C

Naučnici su dokazali da žene koje redovno uzimaju preporučene doze vitamina C imaju veoma manje bora. To ima smisla, jer je vitamin C veoma jak antioksidant koji sprečava slobodne radikale da naštete vašem organizmu. Preporučena dnevna doza vitamina C je 75 mg. Samo jedna pomorandža ili pet komadića žute paprike će vas dovesti do željenog cilja. Kao i šolja brokolija za večeru ili posudica jagoda za desert. Citrusno voće, paradajz, kelj i dinja su veoma bogati vitaminom C, a za posebnu dozu probajte bobičasto voće i nar koji pored vitamina C su bogati supstancama koje štite organizam od štetnih uticaja UV zraka.

Proteini

Istraživanja su takođe pokazala da su žene koje nisu unosile dovoljno proteina u organizam imale mnogo više bora. Proteini su dobri, ako se konzumiraju na pravi način.

Zdravi izvor proteina su meso peradi bez kožice, belanca i riba. Ako kupujete svinjetinu ili junetinu, kupujte komade mesa koji imaju manje masnoće, uzimajte i tofu. Mala japanska studija je dokazala da su se ženama koje su uzimale ekstrakt soje 12 sedmica ublažile fine bore u predelu očiju.

Masna riba

Masnija riba kao što su losos ili tuna u obrocima vam donose bogatstvo omega 3 masnih kiselina koje mogu da vam pomognu da se odbranite od oštećenja uzrokovanih suncem.

Hrana bogata omega 3 masnim kiselinama su morski i orašasti plodovi.

U ishranu obavezno uključite i celovite žitarice kao i što šarenije voće i povrće čiji pigmenti povoljno utiču na našu kožu, crvena paprika, paradajz, šargarepa… Što šarenije to bolje.

Izvor:  http://lifepressmagazin.com/