Hrana koja nema rok trajanja

Pročitajte spisak namirnica kojima nikada ne ističe rok, ako ih čuvate na pravilan način.

Med

Bez obzira na to pre koliko vremena su ga vredne pčelice napravile, med nije izgubio svoj dragoceni kvalitet. Moguće je da promeni boju, da se kristališe, ali će uvek ostati bezbedan i ukusan. To je zbog toga što mikroorganizmi ne mogu da prežive u niskom sadržaju vode u medu. Potrebno je samo da med čuvate na hladnom i tamnom mestu, u dobro zatvorenoj posudi.

Javorov sirup

Baš kao i med, javorov sirup ima sposobnost da traje zauvek. Jedina razlika je u tome kako treba da ga čuvate, najbolje je u zamrzivaču. Dakle, sada znate da nikada ne treba da brinete ako imate javorov sirup – imate čime da nafilujete palačinke!

Šećer

Nije bitno da li je beli ili smeđi, možda u prahu – zauvek će biti jestiv. Šećer jednostavno ne može da se pokvari jer bakterije ne mogu da žive u takvom okruženju. Čuvajte ga na hladnom i suvom mestu i ne brinite kada vam u goste dođu sladokusci.

Pirinač

Bilo koja vrsta pirinča, osim smeđeg, može da traje zauvek. Razlog zašto smeđi pirinač ima rok trajanja od nekoliko meseci je što sadrži više ulja od bilo koje druge vrste pirinča. Da bi pirinač imao neograničen rok trajanja, trebalo bi da ga držite na hladnom i suvom mestu, a može i u frižideru ili zamrzivaču.

So

Morska ili bilo koja druga ne može da se pokvari, ako je čuvate na hladnom i suvom mestu. Čak i kada upije vlagu može da se konzumira, samo što će ukus te soli biti malo izmenjen.

Alkohol

Votka, rum, viski i slična pića nikada ne mogu da se pokvare. Čak i nakon što se otvore flaše u kojima se nalaze. Možda će ukus i miris malo da oslabe zbog vetrenja, ali se piće neće pokvariti. Ne zaboravite da flaše držite na hladnom i tamnom mestu, čvrsto zatvorene.

Ekstrakt vanile

Nikada ne treba baciti čist ekstrakt vanile u strahu da mu je prošao rok trajanja. Zapravo, on postaje sve bolji tokom vremena, ali samo ako ga čuvate na hladnom i suvom mestu u dobro zatvorenom pakovanju.

Sirće

U dobro zatvorenoj flaši sirće ne može da se pokvari ili izvetri. Ako baš ne želite da jedete salatu sa sirćetom starim nekoliko godina, koristite ga za skidanje kamenca sa posuđa, pločica u kuhinji i kupatilu, na primer. (Izvor: mondo)