Hrana izvor lepote

Prirodni anti – age program. Prošetajte do najbliže pijace! Tamo ćete pronaći ono najdragocenije što vam je potrebno za održavanje idealne težine, podizanje energije i raspoloženja, izoštravanje uma i podmlađivanje kože!

Ishrana bazirana na zdravim namirnicama može da spreči pojavu brojnih bolesti, poboljša kvalitet života i znatno ga produži. Zato, počnite još danas da primenjujete naš recept za dugovečan, mladalački osećaj i izgled.

Većina žena nije pripremljena za brojne, često vrlo suptilne promene, koje počinju da se pojavljuju već nakon 35. godine života – od viška kilograma i naglih promena raspoloženja do nedostatka energije i koncentracije.

Sprečite debljanje

Kada nivo estrogena počne da opada, masno tkivo najčešće se koncentriše u središnjem delu tela, zbog čega se gubi klasična “strukirana” ženska figura. Osim estetskog problema, skoncentrisano salo na stomaku i struku predstavlja rizik od srčanih oboljenja.

Zamenite vrste masnoća

Na osnovu istraživanja američkih stručnjaka zaključeno je da konzumiranje zasićenih masnih kiselina životinjskog porekla direktno utiče na fomriranje sala na stomaku. Zato treba da zamenite ove masnoće monozasićenim, kao što su maslinovo i ulje uljane repice, avokado, jezgrasto voće i semenke, kao i polizasićene omega-3 kiseline koje se nalaze u ribljem ulju.

Izgledajte mlađe

Pad nivoa estrogena i kolagena, koji obezbeđuju elastičnost, uzrokuje sušenje i boranje kože.

Uzimajte dosta vitamina C

Kao što i sami znate, naša koža se najviše hrani iznutra. Ukoliko je nivo vitamina C u krvi dovoljno visok, onda ga imate i u koži, što uslovljava bolju produkciju kolagena i povećava njenu elastičnost. Dnevno potrebna količina ovog moćnog antioksidansa iznosi 75 mg.

Izbegavajte dijete sa veoma malim sadržajem masti

Da biste sprečili isušivanje kože i gubitak elastičnosti, uzimajte najmanje 20 odsto dnevnih kalorija iz masti (ne više od 10 odsto zasićenih masti). Vitamin E, koji se nalazi u mastima, izuzetan je za odražavanje prirodnih funkcija kože, kao i za njen lep izgled. U dobre izvore vitamina E, takođe antioksidansa, spadaju biljna ulja, pšenične klice, semenke suncokreta, badem i lešnik.

Uzimajte dovoljno kalcijuma

istraživanja potvrđuju da kalcijum vrši ključnu ulogu u oksidaciji masti. Ženama je potrebno 1.200 mg kalcijuma dnevno, a najbolji izvori ovog elementa jesu posni mlečni proizvodi. Ukoliko odlučite da uzimate kalcijum putem dodataka ishrani, znajte da organizam ne može odjednom da apsorbuje više od 500 mg.

Povećajte unos biljnih vlakana

Namirnice sa visokim sadržajem biljnih vlakana, kao što su voće, povrće i integralne žitarice imaju malo kalorija, zahtevaju duže žvakanje i dodaju “masu” svakom obroku, što brže izaziva osećaj sitosti. Iskustvo pokazuje da ljudi koji jedu doručak sa visokim sadržajem biljnih vlakana ređe osećaju glad tokom dana, a kada je u obrok uključeno povrće, znatno se smanjuje i kalorijska vrednost hrane. Potrudite se da konzumirate 25 g biljnih vlakana svakog dana.

Izvor: lepotaizdravlje.rs