Grad Minhen planira da zabrani dizelaše

– Količine azotnih oksida na gradskom području drastično su više od dozvoljenih i zato gradonačelnik Diter Rajter razmišlja o zabrani dizel-vozila na celokupnom gradskom području – rekla je portparol minhenskog gradonačelnika Petra Lajmer za javni servis BR.

Udruženja za zaštitu okoline pozdravila su razmišljanja o uvođenju zabrane, dok se predstavnici preduzetnika u Minhenu žestoko protive zabrani.

Gradonačelnik je, međutim, istovremeno izjavio da će pokušati da pronađe rešenje koje ne bi uključivalo oštre zabrane.

Ovom merom bila bi pogođena gotovo trećina od blizu 300.000 vlasnika vozila na dizel, koliko ih je registrovano u bavarskoj metropoli. Od zabrane bi bila izuzeta vozila gradskog prevoza i taksiji.

Predstavnici ekonomije smatraju da bi uvođenje zabrane dovelo do stečaja mnoge preduzetnike, koji se uglavnom koriste ekonomičnijim vozilima na dizel.

– Uvođenje zabrane predstavljalo bi katastrofu za nas – kaže Jens Kristofer Ulrih, predsednik Trgovinske i privredne komore Minhena, prenosi Al Jazeera.

Rasprave o mogućoj zabrani dizel vozila u Nemačkoj rezultirale su i padom prodaje vozila na ovaj pogon.

Vrednost akcija BMW-a, koji, gledano u procentima, prodaje najviše „dizelaša“, pala je nakon objavljivanja moguće zabrane u Minhenu, gradu u kojem je BMW-ovo sedište.

Za sada još nije jasno u čijoj je nadležnosti donošenje odluke o zabranama: na nivou grada ili saveznih pokrajina.

Udruženja za zaštitu okoline kritikuju nemačku automobilsku industriju zbog pasivnosti u pronalaženju trajnijih rešenja za smanjenje štetnih gasova kod dizel motora. Izvor: energetskiportalt.rs