Naslovna » Bio Bašta » Svet Gljiva » Gljive
Bio Bašta Svet Gljiva

Gljive

Gljive nisu ni meso a niti su bilje. Najkraće rečeno nešto su između to dvoje i samo na području Balkana ima ih preko hiljadu vrsta. Naravno, osnovna podela je na jestive i na otrovne, kada je reč o konzumiranju, budući da se najpre ka tome stremi. I toga radi se ide, hrli ili samo radoznalo kreće u potragu za gljivama.

Onaj ko bilo šta zna o gljivama obično je to iz detinjstva, pa poznaje i „bere“ samo dve-tri ili eventualno 5-6 vrsta provereno jestivih.Gljive kao hrana imaju visoku vrednost, pre svega zbog velike sadržaja proteina.

Ekonomska vrednost svežih ili sušenih gljiva, kao prehrabenog artikla, je karakteristična  za  tela smrčka, šampinjona, vrganja, lisičarke, rujnice, velike gnojištarke, a posebno kod blagve, biserke, sunčanice, jablanovače, modrikače te kod koraljke (ramarija batrytis).