Gavez – čudotvorna biljka

Gavez (lat. Symphytum officinale), poznat još kao; konjski gavez, volovski jezik, crni korijen, opašica, kilnjak, gabež, svatovci i vela konsolida je ljekovita biljka za koju se vjerovalo da potječe iz rajskog vrta.

Poznati liječnik Paracelsus je za nju rekao: „Zbog čega dodajete ocat korijenu gaveza, ili kojekakve druge kobne dodatke, kada je Bog stvorio da samostalno liječi čak i lomove kostiju?“

A liječi još i uganuća, povrede kralježnice, istegnuća mišića i tetiva, reumu i artritis, čireve, te još razne druge bolesti.

Gavez sadrži tanine, alkaloide, karotin, sluzi, eterično ulje, i najvažniji sastojak-alatonin.

Alatonin je aktivna prirodna tvar koja potiče rad stanica u kostima te u vezivnom i potkožnom tkivu.

Kao takav, gavez je izvrstan lijek za zacjeljivanje raznih unutarnjih i vanjskih rana.

Iz Wikipedie:

Gavez (lat.: Symphytum officinale) je višegodišnja biljka s ljubičastim ili ružičastim cvjetovima. Ostali nazivi ove biljke su crni gavez, kilnjak, konjski rep, veliki gavez, korijen za slomljenu nogu, gabež, opašica, svatovci, vela konsolida, volovi jezik.

Gavez sadrži alantoin, tanine, sluzi i pirolizidinske alkaloide. Može pospješiti granulaciju i stvaranje kalusa, djelovati protuupalno (antiflogistično) i pomoći kod iščašenja, uganuća, prijeloma i podljeva krvi.

Upotreba biljke za internu konzumacija, kao u obliku čaja, se ne preporuča, jer može izazvati oštećenje jetre.

Biljka može narasti i do 60 cm.

Opis biljke

Gavez ima sočnu, grubo dlakavu stabljiku, visine 20-100cm. Višegodišnji korijen gaveza raste vrlo duboko u zemlji. Debeo je i razgranat, vretenast i sočan. Izvana je tamno smeđe do crnkaste boje, a iznutra bijele do svijetlo žute boje. Donji listovi su veliki s peteljkom, duguljasti i grubo dlakavi. Listovi na stabljici su naizmjenično poredani i grubo dlakavi po cijeloj površini. Cvjetovi izbijaju tijekom ljeta iz pazuha gornjih listova, a okrenuti su prema dolje u jednostrano povijenim cvatovima. Imaju oblik uskog zvona a boja im je prljavobijela do ružičaste ili ljubičaste.

Rasprostranjenost

Gavez raste po po čitavoj Srednjoj Europi. Nalazi se na vlažnim mjestima, jarcima, uz vode i na vlažnim livadama. Za poljoprivrednike predstavlja korov što se teško iskorjenjuje (zbog dužine korijena).

Uporabni dijelovi

Za lijek se sakupljaju listovi i korijen. Korijen se skuplja u proljeće i kasnu jesen. Nakon što se iskopa, opere se i da ne izgubi od sluzavog soka, najprije se posuši, reže na komadiće i do kraja osuši na toplom mjestu.

Ljekovito djelovanje

Od svih domaćih ljekovitih biljaka gavez sadrži alantoin, tvar što ponajviše djeluje u stvaranju novih stanica, zbog čega se gavez koristi u liječenju rana, čak i zapuštenih gnojnih rana. Njime se liječe sve vrste ozljeda: ispucanost, posjekline, lom kostiju, izljev krvi i sl. Korijen gaveza djelotvoran je u liječenju raznih poteškoća probavnih organa, protiv katara želuca (s proljevom ili bez njega), srdoblje, bolesti bubrega i kod prejake menstruacije. Upotrebljava se kod krvarenja želuca, bronhalnog katara, upale pluća, krvavog kašlja i ispljuvka, upale porebrice i dr. (Izvor: dnevnik.hr)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *