Naslovna » Unapređenje Zdravlja » Fizička aktivnost u prirodi budi optimizam, jača volju i zateže telo
Sport i rekreacija Unapređenje Zdravlja

Fizička aktivnost u prirodi budi optimizam, jača volju i zateže telo

Koristi od fizička aktivnost pod vedrim nebom su višestruke.

Rekreacija u prirodi budi optimizam i jača volju, a izlaganje prijatnim sunčevim zracima podstiče sintezu vitamina D, deluje umirujuće na organizam i usklađuje biološki ritam važan za pravilno funkcionisanje glavnih organa.

Ako za trening pod vedrim nebom izaberete park ili igralište blizu kuće, kao rekviziti mogu da vam posluže klupe, drveće, grane, panjevi, dečje penjalice… Uvek razmišljajte o treningu celog tela. Praktikujte složene vežbe koje zahtevaju aktivaciju većeg broja mišića, poput mišića nogu i leđa.

Pre svakog vežbanja brzo hodajte najmanje 15 minuta, da bi se telo zagrejalo i pripremilo za napor.

Trava

Na osunčanim i suvim travnatim površinama možete da radite čučnjeve i iskorake. Ako su vam statični iskoraci postali isuviše laki, probajte iskorake u kretanju, ili iskorake sa penjanjem na klupu.

Drveće

Zgibove i najrazličitije varijante podizanja i penjanja najlakše ćete izvesti uz pomoć debljih grana. To su vežbe kojima se jača gornji deo tela.

Kao i kod iskoraka, i čučnjevi mogu da imaju mnogo varijacija, pa se možete okušati u izvođenju polučučnjeva, sumo čučnjeva, dubokog čučnja, kao i čučnja sa skokom ili jednostavno izdržljivosti u čučećem položaju.

Klupa

Sklekove i trbušnjake možete da izvodite na klupi. Poželjno je da svaku od navedenih vežbi ponovite u tri serije i sa maksimalnim brojem ponavljanja.

Stepenice

Jedan od korisnijih objekata za trening svakako su i stepenice. Možete da trčite uz ili niz stepenice, skačete jednom ili sa obe noge, da se penjete ili spuštate bočno… Sve to utiče na jače noge i lepše gluteuse – mišiće zadnjice.  IZVOR: RADIOSARAJEVO.BA