Naslovna » Unapređenje Zdravlja » Savršen dom » Fikus Benjamin, elastic, pumila, lyrata i njihovo održavanje
Bio Bašta Cvetni Vrt Savršen dom

Fikus Benjamin, elastic, pumila, lyrata i njihovo održavanje

Fikus  rod Ficus je poreklom iz tropskh oblasti, obuhvata preko 850 vrsta žbunja, drveća i lijana.Od davnina se gaji zbog plodova koje su nama poznate kao smokve.

Veliki broj fikusa se gaji kao ukrasno cveće za kucu .

Fikus je biljka koja je prepoznatljiva po velikim zelenim listovima, neki imaju i šatirano zeleno lišće sa krem belom bojom. Retko kad imaju dlačice. Uglavnom su sa uspravnim stablima, a neke su i puzavice.

Fikus vrste :

  • Fikus benjamin ( Ficus bengamina )
  • Fikus elastica ( Ficus elastica)
  • Fikus (Ficus pumila )
  • Fikus lyrata ( Ficus lyrata)

FICUS BENJAMIN – lat. Ficus bengamina

Fikus benjamin se gaji kao cvece za kucu , jer je pravi ukras doma tokom letnjih, a i zimskih dana.

Fikus benjamin je jedan od nazastupljenijih vrsta koje se gaje u zatvorenom prostoru.

Može da se oblikuje i u bonsai dok je još niskog rasta.

Ima drvenasto stablo koje je razgranato, eliptične listove celog oboda. Listovi mogu da budu i prošarani, dugi su od 5 do 8 cm.

Fikus benjamin koji se gaji u kući može da naraste u visinu i do 3 m.

Ficus benjamin održavanje

U kući, fikus će dobro da uspeva u saksiji, na svetlim mestima, treba da bude udaljen od prozora oko 1 m. Najbolje bi bilo da ga okrenete prema jugu i da se izbegava premeštanje jer to ne voli, listovi počinju da mu otpadaju. Ne voli česte selidbe.

Potrebno je da mu osigurate dovoljnu toplotu i vlagu. Najmanja temperatura treba da bude do 10  °C . Može da izdrži visoke temperature ako mu obezbedite dovoljnu količinu vode. Voli da mu je zemlja vlažna, ali mora da bude i propusna. Pre sadnje u posudu dodajte malo peska, pa onda humus. U posudu ispod njega možete da stavita malo peska da voda koja iscuri polako isparava i tako postiže željenu vlagu vazduha. Ako listovi žute to je zbog manjka vode.

Fikus benjamin se presađuje jednom godišnje u veću saksiju ako je biljka još mlada. Presađivanje se radi u proleće.

Odrasloj fikus biljka nije potrebno presađivanje, već samo da se menja površinski sloj zemlje, i to dva puta godišnje u jesen i početkom proleća.Prihranjivanje je obavezno tečnom prihranom.Fikusu prija orezivanje s vremena na vreme i to će da pomogne da biljka uspešno napreduje i da se lepše oblikuje.

Razmnožava se reznicama, koje uzimamo u proleće. Potreban je izdanak sa dva para listova, a reznice treba da budu duge od 8 -10cm. Rezani deo stavite u preparat za ožiljavanje i reznice zabodite u saksiju. Listovi treba da budu što bliže zemlji, obilno zalijte i prekrijte folijom. Svakodnevno vetrite da ne dođe do truljenja. Reznice treba da se drže na temperaturi oko 25 °C , nakon tri nedelje skinite zaštitinu foliju i fikus biljka presadite u saksiju.

Fikus benjamin uz pravilno održavanje može da živi i do 15 godina. Nije otporan na štitaste vaši, možete da ih uklonite krpom. Ako ga napadne crveni pauk, koristite insekticid.

FICUS ELASTICA – lat. Ficus elastica

Ficus elastica vodi poreklo iz Indije, u svojoj domovini naraste do 25 m u visinu. Kao cvece za kucu može da naraste do velikih razmera, ako ga prekraćujemo. Fikus biljka zna iz stabla da istera vazdušno korenje koje urasta u zemlju i tako nabavlja dodatnu, vodu, hranu i vazduh.

 Ficus elastika održavanje

Fikus cvet zna često da gubi lišće nakon što ste ga nabavili. To je zbog šoka od preseljenja, treba da mu osigurate mnogo svetla i vlage tokom prilagođavanja.

Svakih 14 dana, a tokom leta češče , biljku prskajte ili joj mlakom vodom operite listove. Orošavanjem fikus držite čistim od prašine,a i sprečavate pojavu biljnih vaši o crvenog pauka. Poželjno je da uz biljka zabodete štap, da bi imao potporu dok je fikus biljka još mlada.

Listovi tokom starenja otpadaju, ali ako se do dešava na mladoj biljci, najverovatnije je previše zalivate.Ako listovi koji otpadaju imaju smeđe mrlje to je zato što je prostorija u kojoj se nalazi fikus cvet prehladna.Veoma je osetljiv na preveliku vlagu kao i na neredovno zalivanje. Treba da se pazi na drenažu ,tj.da imaju odvod vode iz cvetne posude. Zemlja treba da bude umereno vlažna i ne sme da se skroz osuši. Zalivajte ga zimi jednom nedeljno, a leti dva puta. Leti ga prihranite dva puta u mesec dana.

Ako su gornji listovi više razvijeni od donjih biljci je potrebno presađivanje.

Ficus elastica se razmnožava reznicama. Ako biljci odrežemo vrh zbog razmnožavanje , ona se razgrana. Stabljiku zarežemo ispod lista, u prorez možemo da stavimo kamen da rana ne bi brzo zarasla. Oko mesta reza se okomota vlažna mahovina i obavijemo je plastičnom folijom, mahovina treba da bude stalno vlažna. Reznice se uzimaju u januaru, februaru i  prvoj polovini marta.

FIKUS PUMILA – lat.Ficus pumila

fikus pumilaFicus pumila je puzajući fikus, ima razgranato tanko i poleglo stablo.Stablo je smeđe boje, a na njemu se nalaze listići. Listovi su na kratkim peteljkama, skoro sedeći, okruglasti, kao zgužvani. Boja listova je zelena, žuto-zelena. Razmnožavaju se vršnim reznicama. Reznice trba da budu različite dužine od 8-10 cm. 4-5 ožiljenica stavljamo u saksiju da bi se dobio žbunasti izgled.

Ficus pumila održavanje

Odgovara im blaža zasena , potrebno je izbegavati direktno sunce. Brisanje prašine sa listova, redovno zalivanje i prihrana. U toku leta može da bude i na otvorenom. Upotrebljava se kao saksijsko cvece za kucu ,  može da se kombinuje sa drugim vrstama.

FICUS LYRATA – lat. Ficus lyrata

Fikus lyrata kod nas ga zovu lirasti fikus. Poreklo vodi iz zapadne Afrike, naraste do visine od 12-15 m.

Listovi su kruškastog oblika, u gornjoj polovini su okruglasti i široki, a u donjem delu uski.Veoma su krupni, kožasti , tamno zelene boje. Imaju izražen centralni nerv, a stablo je poludrvenasto. Odgovara mu sunce ili polusenka, dobro drenirano zemljište i redovno zalivanje. Biljku treba da prihranjujemo više puta u toku leta, u razmaku od 8 do 10 dana.Razmnožava se reznicama kao i ficus elastica.

Ne podnosi nagle promene temperature, listovi treba da se redovno brišu i orošavaju.

Izvor: http://cveceza.blogspot.rs/