Naslovna » Zelena Planeta » Fenomenalna zgrada u Bogoti: Kako vertikalne bašte utiču na kvalitet života i kako biljke menjaju izgled zgrada (VIDEO)
Ekologija u svetu Video vesti Zelena Planeta

Fenomenalna zgrada u Bogoti: Kako vertikalne bašte utiču na kvalitet života i kako biljke menjaju izgled zgrada (VIDEO)

Nakon osam meseci projektovanja, više od godinu dana izvođenja, 2015. godine je završena ova vertikalna bašta koja je oborila sve dosadašnje rekorde.

Na njenom projektovanju i izvođenju radila je firma Groncol, franšiza kompanije Paisajismo Urbano. Oni su postavili baštu korišćenjem sistema F+P čiji patent drži Ignacio Solana, španski pejzažni arhitekte koji radi širom sveta.
Krovni vrtovi i vertikalne bašte doprinose zdravijem načinu života i ulepšavaju sliku grada. Zgrada Santalaia godišnje proizvede dovoljno kiseonika za više od 3000 ljudi!
Ova vertikalna bašta sa 85.000 biljaka proizvodi dovoljno kiseonika za preko 3.000 ljudi.
Santalaia je zgrada u glavnom gradu Kolumbije u kojoj bi želeo da živi svako ko voli prirodu. Naime, ovaj objekat obavijen je vertikalnom baštom površine 3.100 kvadratnih metara čija je bujna vegetacija pravi prirodni filter vazduha koji može da prečisti više od 2.000 tona štetnih gasova i zarobi više od 400 kilograma prašine godišnje.
Vertikalna bašta zgrade Santalaia na godišnjem nivou proizvede dovoljnu količinu kiseonika za preko 3.000 ljudi, piše Inhabitat.
Ovaj sistem sastoji se od niza stubova gde svaki od njih ima sopstveni vegetativni pokrivač.
Osim velikog broja uobičajenih biljaka koje se koriste prilikom formiranja vertikalnih fasada, korišćene su i endemske vrste kako bi se jačao biodiverzitet.
Pogledajte kako izgleda najveća vertikalna bašta na svetu!

Izvor: Gradnja