Eliksir zdravlja – sok od cvekle

Evo za šta je sve dobar sok od cvekle. Iako ima ukus poput zemlje, sok od cvekle je pravi eliksir zdravlja o kome se ne priča ni približno koliko bi trebalo. Ako želite dobar razlog zašto još danas da počnete piti sok od cvekle, mi ih imamo nekoliko više nego dobrih.

Poboljšava izdržljivost

Najnovija istraživanja sprovedena u Velikoj Britaniji su pokazala da neka svojstva soka od cvekle mogu uticati na izdržljivost. Studija je pokazala da sportisti koji piju sok od cvekle mogu vežbati čak za 16 odsto intenzivnije nego obično, a sve to zbog nitrata u soku od cvekle koji kontrolišu unos kiseonika što vežbanje čini manje zamornim.

Prirodni multivitamin

Lista vtamina i minerala koji se nalaze u soku od cvekle je zaista impresivna. Sadrži velike količine vitamina C, folnu kiselinu, beta karoten (vitamin A) te vitamine B1, B2 i B3. Kad su u pitanju minerali tu je kalijum, fosfor, mangan, cink, bakar, selenijum i gvožđe. Pored svega toga sok od cvekle sadrži proteina u obliku kompletnog seta amino kiselina.

Snižava krvni pritisak

Isti ti nitrati koji organizam čini otpornijim imaju sposobnost da snize krvni pritisak, a sve to je dokazano u jednoj studiji objavljenoj na univerzitetu u Velikoj Britaniji. Naučnici još uvek nisu otkrili kako to nitrati utiču na pritisak, ali veruje se da oni šire krvne sudove i olakšavju protok krvi.

Dobar je za kardiovaskularni sisitem

Širenje krvnih sudova pomoću nitrata ne samo da poboljšava cirkulaciju nego i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti. Kako se krvni sudovi šire više krvi i samim tim više kiseonika dolazi do srca što ceo kardiovaskularni srcem održava zdravim.

Najbolji način da dobijete sok od cvekle

Iako se može kupiti na svakom koraku, najbolje bi bilo da sok od cvekle napravite sami po mogućnosti od organski uzgojene cvekle, jer u tom slučaju jedino možete biti sigurni da pored hranjivih materija ne unosite i štetne peticide. Cveklu jednostavno možete provući kroz sokovnik, a ukoliko nemate, izribajte je i iscedite sok. Ukoliko vam se ukus baš ne sviđa možete dodati malo meda, šargarepe ili jabuke. Izvor:  http://lifepressmagazin.com/