egzoticno-palmino-ulje

Egzotično palmino ulje

Ima tropskih krajeva u Africi, Latinskoj Americi i Aziji gdje se u domaćinstvu isključivo koristi palmino ulje jer naprosto drugih izvora masnoćanema.

Palmino ulje na mnogo je načina drukčije od ostalih vrsta standardnih uljarica jer pretežito sadrži 40-50% zasićenih masnih kiselina zbog čega je vrlo stabilno, što znači, prikladno za kuhinjsku obradu, pogotovo prženje.

Kažemo i da je zdravo jer sadrži obilje vitamina A i E, oko 10% linolne kiseline, ima karakteristična organoleptička svojstva, teško oksidira i dugo traje. Osim toga, sadrži antioksidanse: sitosterole, skvalen i druge nutrijente.

Na primer, u palminoj se masti postupak prženja može dvostruko više puta ponavljati u odnosu na druga jestiva ulja. Ako se palmino ulje kombinuje s nekim drugim jestivim uljima, može se dobiti „hibrid“ koji zadržava prednosti i prve i druge sastavnice. Bez obzira što ima nesumnjive prednosti, ne treba preterivati s korišćenjem palminog ulja u domaćinstvu, upravo zbog pretežitog sadržaja zasićenih masnih kiselina, osobito palmitinske koje se dosta često povezuju s pojavom srčano-krvnih bolesti.

Naime, zasićene masne kiseline u povećanim količinama povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara. Što je palmino ulje crvenije, sadrži više karotenoida, pa se upravo palmino ulje smatra najvećim prirodnih izvorom ove zaštitne stvari.

Karkterističan miris i okus palminog ulja može se podnositi ili ne podnositi baš kao što je to slučaj i kod maslinovog ulja. Naravno, sve ovo se odnosi na hladno prešano palmino ulje u fazi pune zrelosti plodova, budući da postoji i ono drugačije, fabrički obrađeno, „izbeljeno“ i „deodorirano“ palmino ulje koje je gotovo bez mirisa i ukusa.