Naslovna » Ukusni Zalogaji » Glavna klopa » Đuveč sa heljdom i povrćem
Blogovi Glavna klopa Organsko i zdravo od svega pomalo Ukusni Zalogaji

Đuveč sa heljdom i povrćem

POTREBNO:

1 šolja heljde, 1 manja glavica crnog luka, 1 izrendana šargarepa, 1 mali plavi patlidžan, 1 tikvica, isecena na kockice, 2 krompira iseckana na kockice, 1 paprika, sitno iseckana,1/2 šolje graška, ulje, so, biber, svež peršun, aleva paprika.

PRIPREMA:

Plavi patlidžan oprati, iseckati na komadice, posoliti i ostaviti da stoji sat vremena. Kad pusti gorku tecnost, dobro ga ocediti. Na ulju propržiti luk, šargarepu i papriku, dodati alevu papriku, promešati, pa odmah dodati ostalo povrce i vodu. Povrce treba da pliva u vodi. Posoliti i ostaviti da se bari na tihoj vatri, dok se krompir ne skuva. Za to vreme heljdu preliti kljucalom vodom i ostaviti da malo postoji. Kada je povrce kuvano, sve preruciti u duvec ili tepsiju, i sjediniti sa heljdom. Peci u rerni na jacoj vatri. Jelo je gotovo kad heljda upije svu tecnost i nabubri.

Kao i druga jela, i ovo jelo se može pripremiti na vodi, izostavljanjem ulja.