Naslovna » Ukusni Zalogaji » Domaći pekmez od smokvi
Domaći recepti Ukusni Zalogaji

Domaći pekmez od smokvi

Domaći pekmez od smokvi za sve prilike.

Ovo slatko, ukusno i vrlo zdravo voće prepuno je vitamina i minerala. Od svežih smokvi možete napraviti i sjajan pekmez, a mi vam donosimo jednostavan recept po preporuci jedne mame.

SASTOJCI ZA PEKMEZ OD SMOKVI:

  • 5 kg svežih smokvi
  • 250 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 150 g meda
  • naribana korica od tri narandže
  • 2 kašikice cimeta u prahu (po želji)
  • 1 kašikica limunske kiseline u prahu

PRIPREMA PEKMEZA OD SMOKVI:

  1. Na laganoj vatri rastopite šećer dok ne dobije zlatno žutu boju, zatim dodaj med.
  2. Smokve narezane na četvrtine dodajte u smesu šećera i meda te nastavite kuvati na laganoj vatri 90 minuta.
  3. Kada dobijete kašastu smesu, dodajte naribanu koricu narandže, cimet, vanilin šećer i limunsku kiselinu. Sve zajedno kuvajte još 30-ak minuta.
  4. Dok se pekmez kuva, pripremite čiste teglice za punjenje. Temeljno ih operete, osušite i stavite u pećnicu 15 minuta na 120 stepeni radi dezinfekcije.
  5. Pekmez polako sipajte u vruće teglice, dobro zatvorite i preokrenite teglice naopačke par minuta, a zatim vratite u normalan položaj i ostaviti da se ohlade.

Prijatno! Izvor: zadovoljna.hr