Domaća zdrava čokolada

Domaća zdrava čokolada

Čokolada je među najpopularnijim namirnicama u svetu. Ljudi je daju kao dar, primaju od svojih voljenih, jedu je da savladaju stres. Ipak većina čokoholičara nikad nije okusila ono što čini čokoladu – prava sirova zrna kakaa.

Kakao je jedno od najnevjerojatnijih bilja na zemlji. Sadrži više od 300 odredivih hemijskih materija sa pozitivnim učinkom na zdravlje.

U komercijalnoj čokoladi sve prednosti kakaa se gube prženjem, rastapanjem i otapanjem kakaa sa šećerom, mlekom i hemijskim aditivima. Stoga se čokolada smatra nezdravom hranom s alergijskim reakcijama i nastajanjem akna. Ali sirovi kakao čuva prehranu te nema nikakvih alergijskih reakcija. Ima okus crne gorke čokolade, jer je 100% čokolada. Pravi sirovi kakao!

Domaća zdrava čokolada 1

Za ovaj recept potrebno je samo odvojiti 5 minuta, a kao rezultat nastaje jedna savršena čokolada koja će oduševiti svakoga. Puno je zasitnija nego kupovna, a što se tiče sastojaka volim da bude što jednostavnije, a ujedno zdravo i ukusno.

Sastojci:

  • 200 gr sirovog kakao maslaca
  • 4 kašike sirovog kakaa u prahu
  • 6 kašika kokos šećera (prethodno miksanog u prah u mlincu za kavu ili vitamix suhoj posudi)

 Postupak:

  1. Otopite kakao maslac u vodenoj kupelji ili u dehidratoru.
  2. U blenderu miksajte kokos šećer do fine smese praha.
  3. Otopljeni kakao maslac stavite u blender i dodajte kokos šećer miksani u prah i kakao u prahu, te miksajte na najvećoj brzini.
  4. Dobivenu čokoladu napunite silikonske kalupe za praline i stavite na kratko u zamrzivač ili hladnjak da se stisne.
  5. Po želji u čokoladu možete dodati seckane orašaste plodove, goji bobice, maca prah, sušeno voće ili kokos.

Izvor: sirovahrana.hr