Čokolada je među najpopularnijim namirnicama u svetu. Ljudi je daju kao dar, primaju od svojih voljenih, jedu je da savladaju stres. Ipak većina čokoholičara nikad nije okusila ono što čini čokoladu – prava sirova zrna kakaa.
Kakao je jedno od najnevjerojatnijih bilja na zemlji. Sadrži više od 300 odredivih hemijskih materija sa pozitivnim učinkom na zdravlje.
U komercijalnoj čokoladi sve prednosti kakaa se gube prženjem, rastapanjem i otapanjem kakaa sa šećerom, mlekom i hemijskim aditivima. Stoga se čokolada smatra nezdravom hranom s alergijskim reakcijama i nastajanjem akna. Ali sirovi kakao čuva prehranu te nema nikakvih alergijskih reakcija. Ima okus crne gorke čokolade, jer je 100% čokolada. Pravi sirovi kakao!
Za ovaj recept potrebno je samo odvojiti 5 minuta, a kao rezultat nastaje jedna savršena čokolada koja će oduševiti svakoga. Puno je zasitnija nego kupovna, a što se tiče sastojaka volim da bude što jednostavnije, a ujedno zdravo i ukusno.
Sastojci:
- 200 gr sirovog kakao maslaca
- 4 kašike sirovog kakaa u prahu
- 6 kašika kokos šećera (prethodno miksanog u prah u mlincu za kavu ili vitamix suhoj posudi)
Postupak:
- Otopite kakao maslac u vodenoj kupelji ili u dehidratoru.
- U blenderu miksajte kokos šećer do fine smese praha.
- Otopljeni kakao maslac stavite u blender i dodajte kokos šećer miksani u prah i kakao u prahu, te miksajte na najvećoj brzini.
- Dobivenu čokoladu napunite silikonske kalupe za praline i stavite na kratko u zamrzivač ili hladnjak da se stisne.
- Po želji u čokoladu možete dodati seckane orašaste plodove, goji bobice, maca prah, sušeno voće ili kokos.
Izvor: sirovahrana.hr