Dobri razlozi da jedete šargarepe

Šargarepa je povrće za koje svi znamo koliko je zdravo i koliko lekovitih svojstava ima. Ako se još uvek dvoumite, evo nekoliko, više nego dobrih razloga zašto bi trebalo jesti što više šargarepe.

Šargarepa je na prvom mestu bogata beta karotenom veoma moćnim antioksidantom koji pored mnogih dobrobiti koje ima, se u organizmu pretvara u vitamin A koji održava zdravlje i lepotu kože.

Značaj šargarepe u ishrani

  • Kad je u pitanju dobra probava, šargarepa ima veliki uticaj. Ona pospešuje produkciju pljuvačke i prikuplja esencijalne minerale, vitamine i enzime koji poboljšavaju probavu. Redovnom konzumacijom sveže šargarepe možete sprečiti pojavu gastritisa i mnogih drugih problema sa probavom.
  • Šargarepa je bogata i alkalnim elementima koji pročišćavaju i revitalizuju krv, a u isto vreme potpomaže postizanje dobre ravnoteže kiselina u organizmu.
  • Kalijum je takođe jedan od minerala kojima je šargarepa veoma bogata, a on pomaže da u organizmu održimo dobru ravnotežu natrijuma, što automatski utiče na nivelaciju krvnog pritiska.
  • Konzumiranjem šargarepe neutrališemo bakterije u ustima i na taj način sprečavamo kvarenje zuba.
  • kao prva pomoć kod posekotina i ogrebotina mogu vam poslužiti oblozi od narendane šargarepe. Ako sumnjate, probajte prvom prilikom.
  • Pored svega ovoga šargarepa sadrži i fitonutrijent koji se zove falkarinol, a koji pospešuje zdravlje debelog creva i sprečava nastanak raka.
  • Ovo sjajno povrće je veoma dobro i za regulaciju šećera u krvi jer sadrži karotenoide.
  • Kad je u pitanju zdravlje srca i krvnih sudova i tu nam šargarepa može pomoći, jer zbog upijajućih vlakana kojima je bogata ima mogućnost da poveća dobar, a snizi loš holesterol i na taj način preventivno deluje na stvaranje ugrušaka i zdravlje srca.
  • I na samom kraju preporučujemo vam da što više jedete šargarepu zbog njenog uticaja na zdravlje očiju, kose, noktiju i to tako što potpomaže detoksikaciju organizma i obnavljanje ćelija.

Izvor: lifepressmagazin.com