devetnaest-jednostavnih-trikova-za-svakog-bastovana-video

Devetnaest jednostavnih trikova za svakog baštovana (video)

Svaki baštovan ima svoj pokoji mali trik koji mu pomaže da bude što uspešniji u uzgajanju biljaka.

1. Napravite biorazgradive posudice za svoje sadnice

Sa posudicama za svoje sadnice možete biti zaista kreativni. Postoji puno materijala koji vas već okružuju, a možete ih iskoristiti na potpuno novi i koristan način. Posudice za sadnice tako mogu postati tubice od toaletnog papira, ljuske jaja, korice limuna i sl. Ovo su sve biorazgradivi materijali koje ćete iskoristit, a tako nećete stvarati dodatan otpad. S obzirom na to da ih već imate kod sebe, ovakvo rešenje će biti i potpuno besplatno.

2. Uzgojite svoje grafite od mahovine

Ovo je genijalna i zapravo prilično jednostavna ideja koju možete i sami ostvariti. Sve što treba napraviti je odabrati sunčano mesto, tj. Zid koji želite upravo ovako ukrasiti. Uz posebne preparate koji će pomoći mahovini da raste, kreirajte prava ekološka mala umetnička dela oko sebe. Pripremili smo vam poseban članak na ovu temu pa saznajte sve o grafitima od mahovine.

grafiti-od-mahovine
Grafiti od mahovine

3. Razmnožite sami sukulente

Sve što treba napraviti je pažljivo odrezati listić sukulenta tačno tamo gde se spaja sa stabljikom. Takav deo treba prvo ostaviti da se osuši a potom ga pažljivo zalivati. Zavisno o vremenskim uslovima, prvo sušenje traje dok se list ne počne uvijati – od jednog do tri dana. Kad je list spreman, treba ga položiti na zemlju koja mora biti dovoljno vlažna da se biljka može razmnožavati, a opet ne prevlažna da list ne strune. Sad vam preostaje da strpljivo čekate rezultate svog eksperimenta.

4. Napravite sami svoju posudu za zalivanje

Svi imamo neke biljke na koje treba posebno paziti prilikom zalivanja jer su izuzetno osetljive na količinu vode. Zato nam svaka posuda za zalivanje ne odgovara i kod zalivanja svake biljke. Probajte sami napraviti posudu koja će puštati upravo onoliko vode koliko vama odgovara. Učinite to od velikih pakovanja soka ili mleka. 5-litarske flaše mogu postati jako praktične. U njih stane dovoljno vode da ih ne morate stalno puniti, a na čepu možete napraviti upravo onoliko rupica koliko vam otvora treba. Neka zalivanje ne bude zamarajući proces.

5. Pretvorite plastičnu ambalažu u lopatice

Uz prave uputstva, na vrlo jednostavan način ćete doći do lopatice za vaš vrt. Već oblikovane industrijske ručke vam garantuju da će lopatica sjedati u ruku, as ovim praktičnim trikom ćete napokon moći imati dovoljno lopatica gde god vam u bašti zatreba. Osim toga, jednostavno ćete si ih prilagoditi: tupi vrh, šiljasti vrh, zaobiljeni ili bilo koji drugi koji vam zatreba.

6. Stalak za boce može postati stalak za vaše žive začine u kuhinji

Bosiljak, peršun, majčina dušica i ostali začini koje uzgajate za kuvanje mogu biti prikladno smešteni na zid i krasiti vaš enterijer umesto da zauzimaju radnu ploču koja vam treba za pripremu ručka. Pronađite odgovarajuće posude i jednostavno ih smestite u stalak. Osim što će vam biljke biti nadomak ruke, jasno ćete pratiti i njihov razvoj.

7. Sami razmnožite biljke

Već odsečene stabljike bosiljka ne morate prislilno trošiti, a sigurno ih ne morate baciti. Osigurajte im posudu sa vodom kako bi ponovo pustile korenje i razmnožit ćete svoj bosiljak vrlo brzo. Jednostavan trik za neogračničene količine bosiljka. Celer je još jedna biljka koju jednostavno možete razmnožiti. Isecite deo koji mislite pripremiti u kuhinji a preostalo dno s korenom samo stavite u vodu. Nova biljka celera će ponovo rasti. Bilo koja glavica luka će s dugim stajanjem is vremenom proklijati. Dakle, nepotrošene količine lako možete iskoristiti za stvaranje svog vrta. Jednostavno oljuštite višak slojeva dok ne dođete do sredine iz koje već raste nova biljka pa posadite u zemlju.

8. Napravite viseći vrt

Ako uzgajate svoje biljke na ograničenom prostoru kao što je balkon, uvek možete iskoristiti vertikalni prostor i proširiti svoje carstvo. Zidovi nam često ostaju prazni, as par trikova možete i njih upotpuniti. Zidovi često preuzimaju dovoljno svetla te su pogodni za većinu biljaka. Vešalice za tuš imaju dovoljno prostora za smeštanje svih preparata koje koristite u kupatilu, a ako je smestite na balkon, otvoriće se potpuno novi prostor u koji možete dodati svoje biljke. Još jedan primer dobro iskorišćenog prostora su džepići za cipele. Oni imaju dovoljno pregrada u koje možete staviti svoje biljčice tako da ćete mestom samo jednog predmeta na zid obezbediti puno mesta za različite biljke.

9. Sprečite isušivanje biljaka dok ste na putu

Česti problem postaje svaka prilika da otputujete od kuće na duže vreme kad nemate kome poveriti brigu o vašim biljkama. Imamo za vas mali i jednostavan trik kako da biljke dobiju dovoljnu količinu vode da vaš put ostane bezbrižan. Stavite posudu punu vode pored tegle za biljku. Uzmite krpu ili peškir te ga položite tako da polovina bude u vodi a druga polovina polegnuta na zemlju u tegli. Peškir će biti vlažan sve dok ima vode u posudi i tako će snabdevati zemlju vlagom. To će sprečiti isušivanje vaših biljčica.

10. Posadite seme uz pomoć toaletnog papira

Sitno semenje je često pravi problem za sejanje u vrtu. Ako želite precizno rasporediti svoje seme, možete to učiniti pomoću trika s toaletnim papirom. U ovu svrhu je najbolje koristiti dvoslojni papir jer nije predebeo i brže će se razgraditi. Na kuhinjskom stolu rasprostite toaletni papir (jednu dugu traku za početak) i blago je pošpricajte vodom (najbolje štcaljkom). Po sredini rasporedite seme onako kako bi ga posadili iu zemlju, zatim presavijte papir s jedne strane tako da prekrijete seme pa ga presavijte s druge strane. Opet pošpricajte vodom. Vaše seme je sad sigurno da ga položite na zemlju u vrt i jednostavno prekrijete zemljom. Tako ćete savršeno unapred rasporediti seme i jednostavnije ga posaditi.

11. Ostatke kafe iskoristite za obogaćivanje kvaliteta tla

Nemojte bacati ostatke svoje jutarnje kafe već ih skupljajte. Dovoljne količine umešajte u zemlju svojih biljaka i tako obogatite njenu hranljivost. Biljke će vam biti zahvalne što pijete kafu.

12. Brinite za svoj baštenski alat

Jednostavan savet je da ga očistite i držite podmazanim voskom za automobil. Dok ga ne koristite pripremite mesto za njegovo odlaganje – teglu s peskom / zemljom. Ono što ne koristite samo ubodite u zemlju. Tako se alat neće tupiti udaranjem jedno o drugo, neće se oštetiti i nećete ga izgubiti.

13. Proverite staro seme isplati li se uopšte saditi ga

Pre nego izgubite vreme čekajući hoće li seme proklija iz zemlje ili ne, možete proveriti koje će uopšte proklijati. Položite seme lepo raspoređeno na vlažan papir (držite papir poprilično vlažnim celo vreme testiranja). Ono seme koje proklija je dobro seme i može se iskoristiti za sadnju, a ono drugo je prestaro i nije više upotrebljivo.

14. Pelenama zadržite vlažnost u zemlji

Biljke kojima treba konstantna vlaga možete nagraditi novim slojem u tegli. Položite na dno posude pelenu i zatim na to stavite zemlju i posadite biljku. Pelena će upijati višak vlage, ali će je zadržavati tako da će je biljka moći koristiti u svakom trenutku.

15. Sačuvajte sveže začine u kockicama leda

Vaši sveži začini ne moraju uvek završiti na sušenju kako bi dočekali svoje vreme za upotrebu u kuhinji. Jedan od načina na koji ga možete sačuvati je da ga rasporedite u posude za stvaranje leda, prelijete vodom i zamrznete. Tako će sveža verzija začina čekati vreme kad će vam zatrebati.

16. Označite sadnice ostacima razbijenog suđa

Šalice i tanjurići lepih dezena se mogu koristiti i nakon što se razbiju. Nemojte bacati velike komade koje možete iskoristiti iu bašti. Jednostavno na komad porcelana upišite o kojoj biljci se radi i ubodite u zemlju. Tako ćete uvek prepoznati svoje sadnice, ai imaćete jedinstvene i prekrasne oznake koje su otporne na sve vremenske uslove.

17. Označite sadnice pakovanjem

Ako nemate neke kreativne načine kojima biste označili posađeno u vrtu, uvek možete iskoristiti pakovanja u kojima ste seme kupili. Samo ga učvrstite na nekom štapiću i upiknu u zemlju. Ovo neće biti trajno rešenje, ali će izdržati dok sadnice ne izrastu i dok vam ne postane jasno o kojim biljkama se radi.

18. Menjajte sezonsko bilje u vrtu stavljajući ih u posude

Ako želite imati uvek lepo sezonsko cveće u svom vrtu, možete to napraviti pomoću malog trika na kojem će vam svi zavideti. U vrtu u zemlju smestite prazne tegle za biljke. To će vam biti oznake u koje ćete smeštati novo cveće. Pazite samo da te tegle u zemlji imaju dovoljno rupa kako bi voda proticala iz njih. Aktuelno cveće kupljeno ili uzgojeno u svojim plastičnim teglama samo položite u tu posudu u zemlju. Kad ono ocvate, samo ga zamenite drugom teglom cveća. Tako će proces ukrašavanja biti vrlo jednostavan i kratak, a nećete morati brinuti o kvalitetu celog tla već samo o zemlji koja se nalazi u posudi.

19. Održite cveće u vazi svežim

Kad dobijete cvet ili buket cveća, možete učini nekoliko stvari koje će ih održati duže svježima. Prvo, pre nego stavite cvet u vodu, odsecite mu dno (par centimetara) i time ćete sprečiti mogući vazduh u stabljici koji može blokirati pristup vodi, ai maknut ćete moguće bakterije koje su se mogle skupiti a štetit će biljki u vazi. Cveće trebati stavljati u čistu vodu i čistu vazu svaka 3 dana i to će ga održati duže lepim i mladim.

Izvor: //www.mojvrt.eu/19-jednostavnih-trikova-za-svakog-vrtlara/

Reference:
https://www.succulentsandsunshine.com/how-to-propagate-succulents-from-leaves-and-cuttings/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *