deset-namirnica-koje-teraju-nikotin-iz-tela-za-bivse-pusace

Deset namirnica koje teraju nikotin iz tela – za (bivše) pušače

Svi smo itekako svesni negativnog učinka cigarete i nikotina na naš organizam.

  1. Spanać

Folna kiselina vrlo je važna za normalan rad i razvoj tela, ali isto tako pomaže telu da se reši nikotina. Velike količine folne kiseline nalaze se u spanaću.

  1. Brokoli, karfiol, prokelj i kupus

Povrće iz porodice krstašica izuzetno je zdravo. Osim što sadrži polifenole koji su se pokazali korisnim u smanjivanju raznih upala u probavnom sistemu, takođe sadrži i antioksidanse koji čiste telo od brojnih toksina. Kuvajte ih što kraće kako biste sačuvali sve njihove blagodati.

  1. Zeleni čaj i vitaminska voda

Pušenjem telo gubi potrebnu tečnost te organizam puno brže dolazi u stanje dehidracije. Ispijanje velike količine domaće vitaminske vode koju lako žete napraviti sami te zelenog čaja prepunog antioksidanata ispirete nikotin iz tela. Isprobajte recept za vitaminsku vodu koja će preporoditi telo.

  1. Šargarepa

Nikotin unštava kožu i čini je beživotnom i suvom. Želite li se rešiti ove ružne nuspojave pušenja jedite što više šargarepe. Ona sadrži velike količine vitamina A, K, C i B koji su glavni čistači tela. Šargarepu iscedite u sokovniku pomešanu s jabukom i limunom ili je narendajte u salatu.

  1. Kivi, limun i pomorandža

Osim vode, pušenje iz tela izbacuje i vitamine A, C i E koji jačaju imunitet i pomažu organizmu da se bori protiv raznih infekcija i bakterija. Kako biste nadoknadili izgubljene vitamine posegnite za kivijem ili pak popijte čašu limunade. Sok od narandže hidrira telo, pruža mu potrebne vitamine, ali i čisti organizam od nikotina. Iscedite dve pomorandže, dodajte malo vode i popijte između obroka. Izvor: zadovoljna.dnevnik.hr