DAN PLANETE ZEMLJE Za zdravu životnu sredinu potrebna je podrška svih

DAN PLANETE ZEMLJE Za zdravu životnu sredinu potrebna je podrška svih

U dostizanju strateškog cilja čiste i zdrave životne sredine, Ministarstvu zaštite životne sredine je potrebna podrška i pomoć svih građane Srbije.

Širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan planete Zemlje, kao podsetnik da nam naša planeta i njeni ekosistemi daju život i kao upozorenje na opasnosti koje prete biljnim i životinjskim vrstama, usled globalnog zagrevanja i klimatskih promena.

Događaj

U ovom događaju svake godine učestvuje više od 150 zemalja i milijardu ljudi, čineći Dan planete zemlje najvećom građanskom akcijom na svetu, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo, takođe, navodi da preduzima niz strateških mera, zakonodavnih inicijativa i praktičnih aktivnosti u borbi borba protiv klimatskih promena i zagađenosti životne sredine kako bi Srbija dostigla svetske standarde u ovoj oblasti.

Pored toga, ministarstvo je nosilac inicijative za regionalnu saradnju u realizaciji mera borbe i prilagođavanja posledicama klimatskih promena.

Prioritetne aktivnosti ministarstva, kako se navodi, usmerene su na praktičnu primenu mera zaštite životne sredine, na otkrivanje nelegalno zakopanog opasnog otpada i sistemsko rešavanje problema prerade svih vrsta otpada, uklanjanja plastičnih kesa, poboljšanje kvaliteta kiseonika kroz mere kao što su gašenje kotlarnica na čvrsta goriva i akcije pošumljavanja.

Izvor: Blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *