Naslovna » Zelena Planeta » DAN PLANETE ZEMLJE Za zdravu životnu sredinu potrebna je podrška svih
Ekologija u svetu Zelena Planeta

DAN PLANETE ZEMLJE Za zdravu životnu sredinu potrebna je podrška svih

DAN PLANETE ZEMLJE Za zdravu životnu sredinu potrebna je podrška svih
Ministarstvo zaštite životne sredine pozvalo je danas građane, predstavnike civilnog društva, privrednu, naučnu i stručnu javnost, kao i medije, da Dan planete Zemlje postane deo našeg svakodnevnog života i da tako damo lični i zajednički doprinos zdravoj životnoj sredini Srbije i očuvanju planete.

U dostizanju strateškog cilja čiste i zdrave životne sredine, Ministarstvu zaštite životne sredine je potrebna podrška i pomoć svih građane Srbije.

Širom sveta danas se obeležava Međunarodni dan planete Zemlje, kao podsetnik da nam naša planeta i njeni ekosistemi daju život i kao upozorenje na opasnosti koje prete biljnim i životinjskim vrstama, usled globalnog zagrevanja i klimatskih promena.

Događaj

U ovom događaju svake godine učestvuje više od 150 zemalja i milijardu ljudi, čineći Dan planete zemlje najvećom građanskom akcijom na svetu, dodaje se u saopštenju.

Ministarstvo, takođe, navodi da preduzima niz strateških mera, zakonodavnih inicijativa i praktičnih aktivnosti u borbi borba protiv klimatskih promena i zagađenosti životne sredine kako bi Srbija dostigla svetske standarde u ovoj oblasti.

Pored toga, ministarstvo je nosilac inicijative za regionalnu saradnju u realizaciji mera borbe i prilagođavanja posledicama klimatskih promena.

Prioritetne aktivnosti ministarstva, kako se navodi, usmerene su na praktičnu primenu mera zaštite životne sredine, na otkrivanje nelegalno zakopanog opasnog otpada i sistemsko rešavanje problema prerade svih vrsta otpada, uklanjanja plastičnih kesa, poboljšanje kvaliteta kiseonika kroz mere kao što su gašenje kotlarnica na čvrsta goriva i akcije pošumljavanja.

Izvor: Blic.rs