Daj mi griz…baklave

Ona je rezervirana za blagdane. Preteško ju je napraviti. Zapravo se nikad nema dovoljno oraha. Neda vam se to sve mljeti. Zapravo nemate dobar recept i tu završava cijela priča. Neki mogu reći kako je preslatka, kako ih bole zube od toliko šećera i oraha, ali vjerojatno bi se prodali za jedan mali griz dobre baklave kad nitko ne gleda. Svima zvanično javljamo: našli smo dobar recept i naša Tamara, autorica bloga What´s for dessert je pripremila baklavu.

Ne mora biti nedjelja, ili Božić ili rođendan. Može biti i utorak i uživati u baklavi. Za sve nejanoće-tu smo i rado ćemo glumiti hitnu pomoć kod pripreme vaše savršene baklave.

Dvoumila sam se hoću li uz baklava u naslovu dodati i najbolja. Jer ovo je stvarno najbolja baklava koju smo jeli. Dobro, možda sam ja pojela malo manje baklava, ali suprugu je ovaj kolač visoko na ljestvici omiljenih. Nisam ju dugo radila, a želja se pojavila kad sam prolistala prvi broj hrvatskog izdanja časopisa Jamie (časopis je prekrasan i jedva čekam sljedeći broj). Njegov se recept dosta razlikovao od onoga po kojem sam radila pa sam ga odlučila isprobati, uz neke izmjene.

  • 300 ml vode
  • 300 g šećera
  • 80 ml meda
  • 1 štapić cimeta
  • 2 žličice arome naranče

U posudu srednje veličine stavite sve sastojke za sirup i kuhajte na laganoj vatri 10ak minuta, dok se količina ne smanji za trećinu. Pustite da se sirup ohladi. Kod pripreme baklave postoje dva pravila: vruća baklava – hladan sirup ili hladna baklava – vrući sirup. Do sada sam hladnu baklavu prelijevala vrućim sirupom, ali puno mi se više sviđa rezultat koji se dobije prelijevanjem vruće baklave hladnim sirupom – sočna baklava s hrskavom gornjom korom.

  • 200 g oraha
  • 100 g badema
  • 1 žličica mljevenog cimeta
  • 125 g rastopljenog maslaca
  • 6 listova kora za savijaču

Orahe i bademe grubo sameljite. To je najlakše napraviti uz pomoć multipraktika, dovoljno je samo nekoliko puta kratko pulsirati pa dio bude fino, a dio grubo mljeven. U mješavinu dodajte cimet. Lim dimenzija 40 x 25 cm premažite rastopljenim maslacem. Kore za savijaču prerežite na pola da dobijete 12 listova koji odgovaraju dimenziji lima. Na dno lima stavite jednu koru, premažite ju rastopljenim maslacem, a zatim ovaj postupak ponovite s još tri kore. Na kore rasporedite polovicu mješavine orašastih plodova. Pokrijte s jednom korom, premažite ju maslacem pa postupak ponovite s još tri kore. Na kore rasporedite ostatak mješavine orašastih plodova pa ponovite postupak slaganja preostale četiri kore. Dijagonalno narežite baklavu sve do dna pa prelijte površinu ostatkom rastopljenog maslaca (po potrebi ga kratko zagrijte ukoliko se ohladio). Pecite otprilike 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180°C, dok površina ne poprimi lijepu boju. Izvadite baklavu iz pećnice i odmah ju prelijte ohlađenim sirupom (moj ohlađeni sirup je bio poprilično gust, onako kao med). Pustite da se baklava u potpunosti ohladi i budite karakter pa ju nemojte probati do sljedećeg dana. Meni taj dio najteže pada, najprije stradaju okrajci, a zatim krenemo po redu, mada uspijem sačuvati nekoliko komadića za sljedeći dan i tada si kažem kako bi sljedeći put bilo bolje pustiti ju da odstoji. (Izvor: cake-cookie-pie.blogspot.com)