Naslovna » Unapređenje Zdravlja » Rad na sebi » Crna čokolada kao eliksir lepote
Rad na sebi Unapređenje Zdravlja

Crna čokolada kao eliksir lepote

Čokolada, posebno ona crna, sa velikim procentom kakaa, veoma je blagotvorna za našu kožu. Zato ne propustite da sebe častite s nekoliko kockica kad god možete.

Crna čokolada predstavlja pravi pravcati elksir lepote. Ona ne sadrži mnogo šećera, a u sebi ima dosta kakaa koji je odličan izvor vitamina, minerala i antioksidanata koji neguju kožu. Takođe, njen privlačan miris i struktura čine je savršenim sastojkom za negu kose. Evo kako crna čokolada deluje na nas.

Rešava problem sa suvom kožom

Gvožđe, kalcijum, vitamini A, B1, C, D i E samo su neke od hranljivih materija koje se nalaze u crnoj čokoladi. Umesto još jedne šoljice kafe ili čaja, radije posegnite za šoljom pića bogatog kakaom koje će duboko hidrirati vašu kožu i vratiti joj izgubljenu blistavost.

Mrtve ćelije kože lako možete ukloniti čokoladnim pilingom koji se lako napravi kod kuće. Pomešajte maslinovo ulje, smeđi šećer, kakao u prahu i vanilu.

Štiti od štetnih UV zraka

Flavonoidi koji se nalaze u tamnoj čokoladi, dokazano pomažu koži da se zaštititi od opekotina od sunca, crvenila i drugih znakova UV oštećenja. Kada se direktno nanosi na kožu, tamna čokolada ima sposobnost obnavljanja i hidratacije delova kože koji su bili izloženi suncu.

Međutim, ako ste krenuli da zimovanje ili možda planirate da pobegnete u hladnije krajeve, svakako je i dalje poželjno nanositi i kremu za sunčanje sa visokim zaštitnim faktorom.

Briše bore i borice

Nakon što pojedete komadić crne čokolade, sve nepravilnosti na koži se automatski smiruju i ona postaje glatka.

Osim toga, svima je poznato kako stres loše utiče na kožu, a upravo kakao pomaže da se u našem organizmu smanji lučenje hormona stresa. To znači da se manje kolagena nakuplja na koži, a samim time stvaraće se i manje bora.

Vraća sjaj kosi

Napravite sami masku za kosu od nezaslađene tamne čokolade. Čokoladi dodajte med i jogurt, a tu smesu nanesite na kosu.

Kosu prekrijte folijom i ostavite da odstoji sat vremena. Nakon toga kosu isperite hladnijom vodom i uživajte u sjajnoj kosi.

Podstiče rast kose

Bakar, cink i gvožđe, minerali su koji podstiču obnavljanje ćelija i omogućavaju rast kose, a upravo je tamna čokolada prepuna tih sastojaka. Jedenje čokolade svaki dan povećaće protok kiseonika i krvi u koži glave, a vaša kosa će za tren oka biti zdrava i jaka. (Izvor: tportal.hr)