Cleome spinosa – paukov cvijet

Cleome je otporna jednogodišnja cvjetnica iz obitelji Cleomaceae, porijeklom iz Sjeverne Amerike. Naziva se još i „spider flower“ odnosno paukov cvijet.

Za rast treba sunčanu poziciju, naraste u visinu od 80 cm do 1,5 metara i cvate sve do mrazeva. Svojim izgledom djeluje jako egzotično i neobično u vrtu. Cvate u nijansama od potpuno bijele do potpuno ljubičaste boje.

Cleome se mogu sijati u 3. mjesecu u posudicu i kasnije rasaditi, ili krajem 4 na otvoreno, preporučam i jedno i drugo, za svaki slučaj. One se uspješno slijedećih godine i same zasijavaju, jedino malo kasnije niču – tek kad je zemlja toplija na proljeće. Ovako izgleda niknula biljčica cleome:

Cvatu sve do mrazeva, a kako imaju malecko trnje na stabljici – puževi ih zaobilaze.

Nešto sam zanimljivo primjetila kod njih ove godine – za vrijeme jakog sunca, sredinom dana, sve latice su im povehnute, a zablistaju tek krajem dana, ili prijepodne:

Cleome cvatu na vrhu stabljike, a ispod se formiraju mahune s sjemenkama, i tako one jure u visine, neke su kod mene već i blizu 1.5 metara, a stabljika ostaje puna malih listića:

Sjemenke su u mahunama zrele i prije nego što su mahune suhe, preporučam ih čim prije skupiti jer se masovno same zasijavaju, a kad su sjemenke zrele se može provjeriti jednostavno – mahune se daju lako odvojiti na početku. I pčele ih jako vole, iako se prilično muče skupiti nektar s njih, ne odustaju. (Izvor: biovrt.com)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *