Činjenica o pistaciju

Uživate li u grickanju ovih zelenkastih plodova prirode, vjerojatno ćete ih uključiti i u blagdansku pripremu slastica i kolača. Otkrivamo vam neke nepoznate činjenice o ovim ukusnim plodovima. A možete ih i dalje uništavati pojedinačno uz omiljenu seriju ili utakmicu…

  1. Rimska kuharica Apicius iz petog stoljeća prva je poznata knjiga s receptima koja spominje upotrebu pistacija u kuhanju, iako su Talijani koristili ovu namirnicu i puno prije toga, a ista originalno potječe iz jugozapadne Azije.
  2. Neki nazivaju pistacio i zelenim bademima. Zelenkaste (i katkad ljubičaste tonove) ploda pistacio zahvaljuje velikoj količini antioksidanta koje sadrži.
  3. Pistacio je prepun hranjivih tvari: sadrži proteine, prehrambena vlakna, magnezij, fosfor, kalij, kalcij, vitamin b6, bakar i mangan.
  4. Pistacio je drvenasta kultura koja potječe iz porodice rujavki, kao i mango.
  5. Kraljica od Sabe bila je velika ljubiteljica pistacija. Navodno je zahtijevala da smočnica uvijek bude prepuna ovih plodova i da joj budu dostupni tijekom cijele godine.
  6. Znanost potvrđuje da svakodnevna konzumacija 40 grama pistacija (ili nekih drugih orašastih plodova) dnevno smanjuje loš kolesterol i sprečava pojavu srčanih i kardiovaskularnih bolesti.
  7. ‘Pistacio princip’ je znanstveno utemeljen efekt koji ‘sprečava’ osobe da pretjeruju u konzumaciji tog ploda ako ga sami čiste iz ljuske, a ljuske ostave na stolu kao vizualni podsjetnik. Hrpa, shvaćate… (Izvor: punkufer.hr)