Naslovna » Bio Bašta » Čili (chilli) – Kajenska papričica – lekovitost i uzgoj
Bio Bašta Misli Organic Organska Bašta Prirodni Lekar Zdravi sto godina

Čili (chilli) – Kajenska papričica – lekovitost i uzgoj

Čili papričice (Capiscum fruteseens L.) - poreklom su iz Amerike, pripadaju porodici Solonaceae (pomoćnica), a poznate su i pod nazivom Kajenska paprika.

Postoji mnogo različitih vrsta čilija iz porodice Capiscum koji nastaju ukrštanjem i mutacijom, a razlikuju se oblikom, bojom, okusom, aromom i količinom kapsaicina koji je zaslužan za ljutinu pojedine vrste papričica.

Opis

Kajenska papričica je tropska, grmolika biljka, slična običnoj paprici, ali sitnijih plodova zlatno – žute do narančasto – crvene boje dužine tek nekoliko centimetara. Od obične paprike ima oko 20 puta više kapsaicina koji je i razlog njene ljutine i lekovitih svojstava. Naime, što je sadržaj kapsaicina veći, papričica je ljuća i lekovitija. Alkaloid kapsaicin nalazi se u delovima kojima je seme pričvršćeno na plod. Ljutina i jačina papričica se mere pomoću Scovillove ljestvice. Kajenska paprika na ovoj skali ocenjuje se sa 30 000 – 50 000 jedinica i spada u vrstu srednje do blago ljutih papričica dok obična paprika ima 0 jedinica jer ne sadrži alkaloid kapsaicin.

Ostale lekovite materije koje sadrži približno su iste kao i kod obične paprike : vitamini (B1, B2, C), nijacin, karotin, gvožđe, fosfor, kalcijum, kalij, natrijum, ugljikohidrati, belančevine, masti, alkaloidi kapsaicina (ljuti okus), karotena i još mnogih drugih hranjivih materija te su zbog svega navedenoga lek za mnoga oboljenja već hiljadama godina.

Čili je izvanredan atioksidans, analgetik, antibakterik, jak antiseptik te kardiovaskularni stimulans.

Zbog svojih lekovitih svojstava odavno se koristi u narodnoj medicini u obliku obloga kod reumatskih oboljenja, za lumbago, neuralgiju, Herpes Zoster, svrab, kod ozeblina i sl.

Prah čilija koristi se za unutarnju upotrebu u tekućem stanju (tinktura) kod brojnih oboljenja kao što su : krvna oboljenja (povišene masnoće, holesterola, triglicerida), slabe cirkulacije udova, plućnih oboljenja (infekcije disajnih puteva), iscrpljenosti i slabosti celog organizma, kod kožnih bolesti (psorijaza, čirevi i dr. nečistoće kože) i još mnogih drugih bolesti.

U obliku masti čili je delotvorno sredstvo za lečenje glavobolje, migrene, slabe cirkulacije i reumatskih bolova.

Tinktura – 200 g usitnjenog čilija preliti sa 1 litrom 60 % alkohola i držati u zatvorenoj staklenci 21 dan na toplom mestu uz povremeno mućkanje.

Uzimati tri puta dnevno 5 – 10 kapi s vodom, čajem ili hranom.

Mast – 200g svinjske masti i 1 dcl tinkture čilija – u rastopljenu, čistu, svežu mast uliti 1 dcl tinkture čilija, lagano mešati dok alkohol ne ishlapi pa naliti u čiste, staklene teglice. Čuvati u frižideru.

Prašak – čili posušiti i samleti u prah – kajenski papar.

Kajenski papar je lekoviti začin koji se upotrebljava diljem sveta za pripravu raznih jela.

Oblog – prašak se namoči i stavi na platneni zavoj te se omotaju obolela mesta koja se prethodno namažu nekom mašću ili uljem kako ne bi došlo do iritacije kože.

Kontradikcije : Ne preporučuje se uzimanje čilija ni u kom obliku osobama sa visokim krvnim pritiskom te osobama sa čirom na želucu.

Uzgoj čilija

 • Uzgoj čilija se ne razlikuje od uzgoja obične paprike, jedino bi se sa setvom semena trebalo započeti nešto ranije.
 • Naime, ljute papričice sporije klijaju i potrebno im je više vremena do plodonošenja. Nakon sadnje na stalno mesto potrebno im je od 70 – 110 dana do sazrevanja. Poznato pravilo kod uzgoja različitih vrsta ljutih papričica glasi .: ,,Što je papričica ljuća, seme klija sporije, a plodovi kasnije dozrevaju.“
 • Zbog toga setva ljutih papričica započinje već početkom februara.
 • Setva semena – čili je biljka toplijih krajeva poput rajčice, ali za njeno uspešno klijanje je potrebna ipak nešto viša temperatura te ona iznosi oko 23 – 30 stepeni Celzija.
 • Pre setve seme je dobro namočiti nekoliko sati u čajnoj otopini što će pospešiti klijanje, ali i u startu dati otpornost budućoj biljci.
 • Seme se seje u uzgojne kontejnere na dubinu od 0.5 cm do najviše jednog centimetra u kvalitetan, mrvičasti supstrat koji u sebi ne sadrži nikakve patogene.
 • Nicanje biljčica nije ujednačeno, pa se može očekivati da neke biljčice prije niknu od ostalih. Kvalitetno seme obično nikne za 8 – 14 dana ako su uveti poput umerene vlage i temperature zadovoljeni. Neke biljčice će proklijati tek nakon 3 – 4 nedelje, pa treba biti strpljiv.
 • Kada biljka razvije prvih nekoliko listića može se presaditi u veću posudu i držati na temperaturi oko 20 stepeni Celzija.
 • Sadnja na stalno mesto u vrtu ili u posudu na otvorenom (terasa, balkon) moguća je tek u maju kada prođu opasnosti od mraza jer je papričica jako osetljiva na hladnoću. Desetak dana pre sadnje da stalno mesto u vrtu mlade sadnice priviknite na vanjske uvete – kaljenje.
 • Sadite li više različitih vrsta čilija od onih blago ljutih do najljućih, nikada ih nemojte saditi u blizini jer će se međusobno iskrižati tako da nećete dobiti papričicu odgovarajuće ljutine.
 • Također, ne sadite ljute papričice u blizini obične paprike ili feferona jer bi obična paprika mogla poprimiti svojstva ljutih papričica, pa i sama postati ljutkasta.
 • Ako želite sačuvati seme pojedine vrste papričica držite ih na udaljenom mestu od drugih vrsta da ne bi došlo do križanja.

Upotreba čilija u vrtu (zaštita)

Čili papričica u obliku praha koristi se i kao sredstvo protiv puževa i štetočina u vrtu. Dovoljno je posuti malo praha na vlažne listove napadnutih biljaka.

Izvrsno sredstvo protiv napada lisnih vaši koji su česti posetioci na čilijima : 200 g praha preliti sa 10 litara odstajale vode, najbolje kišnice i ostaviti 24 sata da odstoji. Procediti kroz sitno cedilo i koristiti razređeno sa vodom u omeru 1 : 10 za špricanje napadnutog bilja.

Suhe čili papričice možete koristiti kao zaštitno sredstvo u vrtu i u obliku macerata: prelijte smrvljene čilije sa biljnim uljem i ostavite 24 sata da odstoji. Procedite i koristite 1 kašiku dobivenog macerata na 1 litru vode. Koristi se kod jačeg napada biljnih vašiju, puževa i drugih štetočina u vrtu. Izvor: http://organskocarstvo.blogspot.rs/