Cikorija – beauty biljka nadomak ruke

(Cichorium intybus L., Cichoriaceae) je, nažalost, malo poznata biljka među našim stanovništvom. Iako je prilično rasprostranjena uz saobraćajnice, malo tko zna da se radi baš o njoj, te da je jedna od najstarijih lekovitih biljaka ikada primenjenih u fitoterapiji. Neboplavi cvetovi prepoznatljivog dezena, te stabljike koje izviru iz prizemnih rozeta sličnih maslačku sigurno će privući pažnju kad je drugi put vidite kako se njiše uz cestu dok prolazite automobilom.

Uglavnom je samonikla biljka, no u Evropi se uzgaja i plantažno, i to kultivirani varijetet cikorije, čiji je koren nešto deblji od samoniklog. U terapeutske i nutritivne svrhe koriste se listovi, uglavnom mladi, te koren. Cikorija je biljka sa dugom fitoterapijskom tradicijom, spominju je travari u drevnom Egiptu, te u doba Antike spominjali su je Dioskurid, Plinije i Galen u kontekstu rešavanja probavnih smetnji, što se zadržalo i do naših dana. I travari u 20. veku koristili su je i za urinarne probleme. U naše vreme, dakle danas, cikorija nije često korišćena biljka, no radimo na tome da to promenimo.

Cikorija ima fitoterapijsku, nutritivnu i beauty primjenu.

Nutritivna vrednost sadržana je u listovima, posebno mladima, te korenu. Gorki listovi sadrže više aktivne supstance, no ipak ih zagrću zemljom da bi bili nešto manje gorki. Beru se uglavnom krajem proleća i početkom leta, kad su listovi mekši i jednostavniji za pripremu. Kuvaju se poput blitve, slično kao i maslačak. Također se mogu koristiti i kao dodatak proletnim i letnjim salatama. Sadrže znatne količine vitamina C i karotenoida, te još nekih antioksidativnih sastavnica, koje pomažu radu jetre i žuči.

Koren se može kuvati u supama i varivima, te se onda dodavati u salate. Takva praksa je poznata u Nemačkoj tradicionalnoj kuhinji i predstavlja svojevrsnu deliciju. Inače, koren sadrži preko 50% inulina, fruktoznog polimera koji je neprobavljiv, no ima sladak okus, te je izvrstan za dijabetičare. Na tržištu se mogu naći i zaslađivači na bazi inulina. Sušen i samleven koren koristio se kao kavovina, te se verovalo da podstiče proizvodnju majčinog mleka.

Fitoterapijska vrednost nalazi se u korenu, te manje u listovima. Lišće ima gorke spojeve, što znači da povoljno deluju na rad jetre i lučenje žuči. Zato je ona prvestveno biljka „čistač“ jetre. Takve biljke su jako popularne u zadnje vreme zbog verovanja u intoksikaciju jetre teškim i opasnim elementima, pa se traži spas u vidu detoksikacije. Ova tvrdnja još nije priznata od strane službene nauke, no ipak su nam poznati slučajevi nakupljanja nekih pesticida i ostataka lekova u masnom tkivu, između ostalog i u jetri. Zato je cikorija podesna biljka za posao detoxa.

Poznati herbalist Messegue koristio je čak i kupke cikorijinih listova za noge i ruke, i to za rešavanje problema hroničnog zatvora, te poboljšanja rada jetre. Koristio je sirupe od cikorije za decu kod problema sa stolicom i crevnih parazita. Tradicionalna fitoterapija dozvoljava i lečenje nekih kožnih problema oblogama od listova cikorije, no neke druge biljke su preuzele ovu zadaću.

Naučna fitoterapija podrazumeva korištenje cikorije za probleme probavnog sistema. Nemačka komisija E odobrila je upotrebu listova i korena cikorije i kod problema dispepsije zbog aktivnih supstanci u obliku seskviterpena, derivata kavene kiseline i nešto kumarina. Kao i tradicionalni travari, i moderna fitoterapija priznaje efekt čišćenja jetre i žuči, te bubrega i creva.

Inulin u probavnom sustavu čoveka ne služi kao hrana, jer je neprobavljiv, nego je efikasan prebiotik. Prebiotici su hrana za naše dobre bakterije, posebno bifidobakterije. Inulin može uticati na povećanje broja bifidobakterija, koje onda pojačavaju sastav crevnog epitela i posredno sudeluju u modulaciji imunološkog sustava u crevima. U modernoj fitoaromaterapiji cikorija se koristi i za borbu protiv urinarnih infekata iz roda Brucella.

U beauty tehnologiji poznat je izraz detoxa kao sastavni dio mršavljenja. Uz izbacivanje tvari koje smetaju radu jetre, bubrega i creva, dolazi do promene metabolizma nutrijenata i javlja se detox-efekt. Iako postoje biljke koje su nešto agresivnije u tom delovanju, cikorija je puno nežnija, a to znači da je podesna za ljude sa nešto većim strpljenjem kod efekata mršavljenja.

Ekstrahirani inulin iz cikorije može se naći i kao repromaterijal za neke kozmetičke preparate.

Iako se čini da je cikorija izrazito bezopasna biljka, u nekim literaturama se spominje nezino potencijalno abortivno i emenagogno delovanje. Dakle, iako se verovatno radi o potencijalnom delovanju, bilo bi dobro da se trudnice klone ove biljke, štoviše zato jer imamo mnoštvo drugih biljaka koje nisu opasne za dete u trbuhu. Cikoriju možemo ostaviti za razdoblje mršavljenja nakon trudnoće. (Izvor: agroeko.net)

1 komentar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *