Čarolija smokve

Sezona smokava je krenula. Smokva je slatka i ukusna, a oni koji ne vole voće zbog kiselosti, smokvi ne mogu ništa prigovoriti. S druge strane, smokva je hranjiva i lekovita i po svemu tome je zaista izuzetno voće.
Hranite se smokvama i mnoge bolesti modernog doba će vas zaobilaziti! Uglavnom, postoje dve vrste smokava: zelene sorte i tamne sorte sa smećkastom ili ljubičastom kožicom. Obe vrste smokava imaju tanku i mekanu kožicu i vrlo slatko i crveno meso. Kada se plod smokve ubere, iz ubranog ploda curi mlečni sok. Mlečni sok sadrže svi delovi biljke, a ficin, enzim mlečnog soka koristi se u mlkarskoj industriji za zgrušavanje, kao i u mesnoj industriji za čuvanje i poboljšavanje kvaliteta mesnih proizvoda. Plod smokve čini prema unutra uvijeni cvet, a pravi su plod semenke. Cvetove smokve teško je spaziti jer rastu unutar smokava i takve cvetove oprašuju posebni insekti tzv. smokvine osice, koje se razvijaju u plodovima divlje smokve. Zbog toga je važno uz divlju smokvu posaditi barem koju pitomu . Razlika između pitome i divlje smokve je u tome što pitoma smokva cveta samo ženskim cvetovima dok divlja smokva i mešanci imaju i muške.

Lekovitost

Smokve se ubrajaju u najstarije lekovito voće. Smokva se sa svojim nutritivnim sastavom i lekovitim svojstvima izdiže iznad mnogih vrsta voća. Odličan su izvor vlakana. Ovaj oblik vlakana pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi te snižava nivo holesterola vežući ga u probavnom traktu. Većina prehrambenih teorija povezuje visoki unos masti i nizak unos vlakana s rakom debelog creva; velika konzumacija alkohola povezuje se s rakom pluća, dojke, probavnog sistema i raka jetre. Niz istraživanja pokazuje da konzumacija voća i povrća može uticati na usporavanje pojave raka. Smokve su tu nezaobilazno voće. Smokve imaju i veći sadržaj kalijuma koji zajedničkim delovanjem s kalcijumom sudeluje u regulaciji krvnog pritiska pa na taj način pomaže u zaštiti krvnog sistema.

Smokva sadrži mineral magnezijum, izuzetno važan za metabolizam mišićnih i nervnih stanica, za neuromišićnu provodljivost, za normalan rad srca i regulaciju elastičnosti (tonusa) krvnih sudova, a samim tim i bolju regulaciju krvnog pritiska. Magnezijum je posle kalijuma najvažniji elektrolit staničnog prostora i jedan je od tri glavna elementa kostiju uz kalcijum i fosforom. Listovi smokve su jestivi i lekoviti. Pokazalo se da imaju antidijabetičko delovanje, snižavaju trigliceride u krvi, a pomažu i kod inhibicije rasta stanica raka. Mlečni sok ima jako antiseptičko, fungicidno i dezinfekcijsko delovanje. Takođe pomaže kod glista i ostalih crevnih bolest, a leči i gljivice, bradavice na koži i omekšava kurje oči i žuljeve. Postupak za lečenje bradavica je jednostavan – mlečni sok valja namazati na bradavicu ili kurje oko i oni će nakon nekoliko dana navedenog postupka otpasti.

Slažu se …

Smokve se izuzetno dobro slažu sa pršutom, slaninom, plavim sirom, kozjim sirom, bademima, semenkama bora. Od začina možemo istaći biber, bosiljak, majčinu dušicu. (Izvor: gazdarica.com)