Čaj od žalfije i kamilice protiv kašlja

Ako vaš mališan već nedeljama kašljuca nemojte misliti da će to proći samo od sebe već posetite lekara – moguće je da je u pitanju početak bronhitisa ili upale uha.

Iako većina roditelja kašalj kod deteta pokušava da izleči sirupom i čajevima, lekari upozoravaju da ovaj zdravstveni problem ne treba shvatiti olako. Prema rečima pedijatra Milice Kotlajić, neophodno je utvrditi uzrok kašlja kako bi lečenje bilo efikasno.

– Kašalj može biti uzrokovan virusnom infekcijom, alergijom ili bakterijskom infekcijom, a u sva tri slučaja terapija je različita. Lekar je jedini koji može da postavi pravu dijagnozu, a za to je ponekad neophodno uraditi krvnu sliku ili bris. Način lečenja zavisi od toga gde je lokalizovan uzrok kašlja – objašnjava Milica Kotlajić.

Ako je uzrok na bronhijama, najbolja metoda je inhalacija, a ako je na nosnim kanalima, sinusima ili ušima, potreban je pregled kod otorinolaringologa, napominje ona.

Lekove protiv kašlja deci nikako ne treba davati na svoju ruku. Ipak, pre odlaska lekaru detetu možete davati čajeve.

– Čajevi su korisni utoliko što hidriraju organizam i doprinose iskašljavanju. Kamilica i nana imaju umirujuće dejstvo, pa se preporučuju i u ovom slučaju – ističe pedijatar.

Biljni čajevi bez kesice su učinkovitiji od instant varijanti. Dve kašičice bilja, poput majčine dušice i žalfije, treba preliti šoljom ključale vode i ostaviti da odstoji 10 minuta, pa procediti. Ovaj napitak dajte detetu dva do tri puta na dan.

Dakle, ako ste primetili da je vaše dete počelo da kašljuca, odvedite ga lekaru.

– Noćni kašalj, kao i onaj praćen povraćanjem, znaci su da je bolest već napredovala – upozorava pedijatar. Izvor: blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *