Čaj od komposta je recept za džinovsko povrće

Prirodno azotno đubrivo iz komposta priređeno na specijalan način tajna je Džona Evansa, baštovana sa Aljaske koji je osvojio brojne nagrade za svoje džinovsko povrće. Prokelj veličine jabuke, glavice kupusa koje teže kao prosečnih 15, ili blitva čija bi jedna vezica bila „dovoljna da nahrani dinosaurusa“, to su plodovi kojima se diči Džon Evans.

Njegov recept, kako kaže, nije u činjenici što tokom leta imaju čak punih dva meseca skoro neprekidne sunčeve svetlosti, već u sastavu zemljišta i ispravnom đubrenju. „Zemljište je kao stomak“, kaže Džon, ako unesemo pravu hranu, dobićemo i prave rezultate. Tvrdi da njegovi plodovi nisu samo „za pokazivanje“ već su i izuzetno ukusni i da je količina šećera veća nego u prosečnim plodovima.

Čaj od komposta je tajna, kaže Džon, i objašnjava kako pravi ovu čudesnu mešavinu. Za pripremu čaja od komposta potrebni su: kofa zapremine 20 litara, tanko plastično crevo i pumpa za vazduh koje treba spojiti i ubaciti u kantu. Pokrenite pumpu tako da počne da proizvodi mehuriće u vodi pa dodajte oko 8 šolja komposta i šolju šećera. Time je omogućen razvoj mikroorganizama koji će blagotvorno delovati na sastav zemljišta.

Rastvor treba da odstoji 24 sata a onda se razblaži vodom u razmeri 5 (mera vode) prema 1 (meri koncentrata, tj. „čaja“). Džon kaže da koncentrat naziva „čajem“ jer tečnost tako izgleda, a koristi ga na dva načina – zaliva zemljište, ali i preliva preko lišća biljaka. Biofilm koji tako nastaje štiti biljku od bolesti i insekata. (Izvor: zdravasrbija.com)

4 komentara

 1. Avatar

  Zapoceo sam sopstvenu proizvdnju kompost caja .

  1. zemlja

   Jel pravite caj isto ovako ili imate svoj recept? I da li vidite razliku u rastu bilja?

  2. Avatar

   Pravim po sopstvenom receptu.
   Za relativno kratko vreme upotrebe primecuju se razlike u rastu biljaka.
   Bela sumaska jagoda , kao i stalnoradjajuca jagoda imaju znatno vecu listnu masu i krupnije plodove,
   Paradajz i krompir imaju bolji rast, i manji je napad krompirove zlatice na krompir.
   Moj opsti zakljucak je u ovom trenutku pozitivan.
   Dnevno proizvedem cca 15 l caja .

 2. zemlja

  Mislim da ce mo i mi probati kompostni caj iduce godine!

Comments are closed.