Čaj od kamilice pomaže u mršavljenju

Kamilica je jedna od najpoznatijih lekovitih biljaka koja se još od davnina koristi zbog pozitivnih i blagotvornih uticaja na ljudsko telo. Danas se sve više koristi u prirodnim tretmanima za razne tegobe. Ono što možda niste znali je da vam kamilica može pomoći i da lakše, brže i uravnoteženo mršavite (i istovremeno vam umanjiti probleme kao što su akutna menstrualna bol, reuma i nesanica).
Međutim, nemojte misliti da je čaj od kamilice čudesni lek za mršavljenje, takvo nešto ne postoji, ali vam može poslužiti kao pomoć u zdravoj ishrani, uravnoteženom načinu života i postizanju zdrave težine. Bogat kalcijumom, magnezijumom, kalijumom i vitaminom A, čaj od kamilice zaista može biti važan saveznik u mršavljenju.

Pripremite napitak od kamilice

Kod čaja od kamilice važna je doziranost. Čaj ne sme da bude prejak (previše čaja/premalo vode/predugo čaj stoji u vodi), jer biste mogli osetiti težinu u želucu, mučninu i vrtoglavicu. Za šoljicu čaja dovoljna je kašičica suvog cveta. Kamilicu ne kuvamo, već samo prelijemo vrućom vodom. Čaj možete piti hladan ili topao, ali ga nemojte zasladiti šećerom. Ako nešto već morate da koristite neka to bude med (kog smete dodati samo u hladan ili mlaki čaj, jer inače gubi najvrednija hranljiva svojstva). Možete dodati i malo soka od limuna, za dodatni ukus, ali i ubrzano sagorevanje masnoća. Limun je bogat vitaminom C i sadrži supstance koje ubrzavaju i stimulišu metabolizam. Pripazite i na to da uz čaj od kamilice pijete i dovoljno vode. Nemojte prestati da pijete vodu – svejedno vam je potrebno barem litar i po vode dnevno uz čaj od kamilice.

Pijte čaj od kamilice pre svakog glavnog obroka

Ako zaista želite da osetite povoljan uticaj čaja od kamilice na svojoj kilaži, pijte ga pre svakog glavnog obroka. Osim što ćete se tako brže osećati sitim, pa ćete pojesti manje, čaj od kamilice stimuliše probavne sokove koji će pomoći da bolje razgradite hranu.

Kamilica umesto nezdravih pića

Mnogi neće biti srećni što moraju da menjaju sokove i energetska pića čajem od kamilice, ali ako želite da smršate to morate da učinite. Čaj od kamilice pomaže i u izbacivanju toksina iz tela, viška vode iz tkiva (jer je bogat kalijumom) što znači da vam celulit više neće biti toliko vidljiv.

Čaj pre spavanja

Čaj od kamilice dobro je popiti pre spavanja, jer će vam pomoći da umirite telo i da se kvalitetnije naspavate. Manjak sna ili loš kvalitet sna remeti proizvodnju insulina i druge hormonalne procese koji mogu dovesti do gojenja ili vam otežati napore da smršate.

Čajem protiv stresa

Kamilica će pomoći i kada se osećate napeto, anksiozno ili pod stresom. Stres ima jako negativan uticaj na vaš hormonalni sistem i izaziva nakupljanje masnih naslaga, posebno onih oko područja želuca koje su najopasnije. Smanjenje stresa uz pomoć čaja od kamilice pomaže da se uravnoteži nivo hormona stresa i smrša.

Pomaže u varenju

Osim što pomaže u sagorevanju masnih naslaga i izbacivanju viška vode iz tela, čaj od kamilice ima povoljan uticaj i na oblikovanje vašeg tela. Redovno uzimanje čaja od kamilice pomaže varenju i rešava probleme kao što su loša probava, zatvor ili usporen rad creva. U stvari, svi ovi procesi usporavaju napore tela da se reši toksina, a s njima i masnoća. Kamilica pomaže boljem varenju, a uskoro ćete videti i da kilogrami nestaju, naravno morate voditi računa i o ishrani i kretanju! (Izvor: zena.hr)