Briga o ježevima

Osim što jedu mnoge štetne insekte, ježevi su simpatični i mnogi baštovani se raduju njihovoj poseti. Međutim, često se čine i velike greške.

Najčešća je hranjenje ježa mlekom (ponekad s udrobljenim hlebom). Mada će ježevi obično navaliti na mleko, mleko i hleb nisu hrana kojoj su oni prilagođeni pa jež može dobiti ozbiljnu dijareju, koja kod mladih ili oslabljenih životinja može rezultirati i uginućem.

Druga greška je uhvatiti ježa i držati ga u ograđenom prostoru kako bi vam jeo puževe. Puževi nisu ježeva omiljena hrana, mada jesu deo njegove ishrane (a mogu biti i domaćini parazita opasnih za ježa). Ježu treba raznolika ishrana i puno prostora (nekoliko kvadratnih kilometara) za traženje hrane. Radi kontrole puževa, bolje je nabaviti patke.

Želite li privući ježa u svoju baštu, ponudite mu mačiju hranu (najbolje suvu, kako bi zubi ostali čisti) i plitku posudu s vodom. Ježevi trebaju dosta vode, pogotovo uz hranu koju im mi nudimo. Osim mačije hrane, ježevima će se obično svideti i mesni ostaci, kikiriki, grožđice, a ako imate previše novaca ili vremena, jako vole i sušene crve brašnare. Izbegavajte mačiju hranu koja sadrži ribu. Naravno, uz takvu hranu moraćete dežurati kako je ne bi pojele mačke ili drugi mesožderi.

Uz nešto strpljenja, pre ili kasnije pojavit će se ježevi. Oni su najaktivniji u sumrak i rano veče. Jednom kad vas pronađu, ubrzo će stvoriti naviku posećivanja vaše bašte, a mogu i dovesti mladunce. Ježevi su plašljivi, pa budite vrlo tihi i mirni dok ih posmatrate, posebno u početku dok se još nisu navikli na vas.

Osim hrane i vode, ježevima treba i zaklon. Želite li da se dobro osećaju u vašoj bašti, dozvolite mestimično malo „kreativnog nereda“: hrpe lišća ili granja, visoku travu, gusto grmlje… Možete im ostaviti i nisku kutiju okrenutu na dole na zaklonjenom mestu, koje se ne sme uznemiravati. Najbolje je takvu kutiju još pokriti granjem ili lišćem. Možda će jež takvo sklonište odabrati i za hibernaciju (otprilike od novembra do sredine marta).

Neki ljudi ne vole ježeve zbog priče da su oni puni buva. Ježevi imaju buve, ali one su izbirljive te po pravilu nema opasnosti da pređu na vas ili vašeg psa ili mačku. (Izvor: zdravasrbija.com)