Božanstveno drvo za malo dvorište

Božanstveno drvo za malo dvorište

Božanstveno drvo za malo dvorište
Sve što treba da znate o negovanju mirisnog heptakodijuma. Heptakodijum cveta u proleće, ima atraktivne bobice u jesen, a zimi nas podseća na crnu brezu – evo kako da negujete ovo drvo!

Ukoliko je vrt toliko mali da u njemu ima mesta za samo jednu veću biljku, izbor treba da bude heptakodijum koji će opojnim mirisom preplaviti čitavu baštu

Sve što treba da znate o negovanju mirisnog heptakodijuma. Heptakodijum cveta u proleće, ima atraktivne bobice u jesen, a zimi nas podseća na crnu brezu – evo kako da negujete ovo drvo! Heptakodijum ima atraktivne i mirisne cvetove, a može da se gaji kao manje drvo ili žbun. On nekada raste i do 10 metara u visinu i tri-četiri metara u širinu, ali lako se oblikuje po želji i uslovima u prostoru.

Uostalom, biljka mora da se orezuje u jesen da se ne bi izobličila. Ipak, ova biljka traži dosta sunca i jedino na takvom mestu može da buja u svojoj lepoti, cveta i privlači leptire. Istina, može da cveta i u delimičnom hladu, ali tada će biti izdužena.

Prvi pupoljci se pojavljuju u maju i cvetovi ostaju do kraja sezone. Jasminoliki cvetovi imaju prelep miris i traju po nekoliko nedelja. Plodovi se pojavljuju u jesen kada cvetovi postanu crvene bobice, pa je biljka i tada atraktivna.

Čak i zimi, kada opadnu cvetovi i lišće, heptakodijum je lep, jer ima zanimljivu boju kore koja je svetlo i tamno braon boje, poput crne breze.

Izvor: lepaisrecna.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *