bol-u-stomaku-ova-hrana-ce-vam-pomoci

Bol u stomaku, ova hrana će vam pomoći

Kad stomak zaboli….dajte prednost prirodnim „lekovima“. Mučnine, povraćanja, prolivi, zatvor i druge probavne smetnje javljaju se i kod žena i kod muškaraca, s tim što su češće kod pripadnica lepšeg pola. Čak šest puta češće se javljaju kod žene nego kod muškaraca.

Isprobajte ove namirnice:

Papaja

Često se koristi u lečenju probavnih smetnji poput nadutosti, gasova, proliva i gorušica. Papajin enzim, papain, razgrađuje hranu koja može uzrokovati iritaciju želuca. Pola natanko naseckane papaje mnogo će vam pomoći.

 Jabuke

Ovo jesenje voće odlično je u lečenju bolova u stomaku, jer je bogato enzimima i topivim vlaknima koji pomažu u otklanjanju iritacije želuca uzrokovane hranom, a kao bonus jabuke i snižavaju holesterol. Ako imate osetljivi želudac najbolje ih je konzumirati pečene.

 Cimet

Ovaj začin može da pomogne kod celog niza probavnih smetnji, od jutarnje mučnine do proliva i gasova. Ovaj začin možete konzumirati tako da ga pospete po jabukama, bananama ili ga možete staviti u biljne čajeve poput kamilice ili čaja od đumbira. Možete napraviti i čaj od cimeta: dodajte pola kašičice cimeta u jednu šoljicu vruće vode i pustite da odstoji pet minuta pre konzumiranja.

Đumbir

Ako ste imali probavnih smetnji, sigurno vam je neko rekao da je đumbir odličan u uklanjanju bola u stomaku. Preporučuje se i za otklanjanje mučnina i upala.

Menta i timijan

Obe biljke stimulišu probavni sistem i hranu polako guraju kroz probavni trakt. Konzumiranjem čaja od mente ili timijana možete pomoći u otklanjaju grčeva u stomaku i pritiska zbog gasova i nadutosti.

Semenke kima

Ove semenke čine čuda u poboljšanju probavnog sistema i otklanjanju gasova i nadutosti. Dodajte jednu kašičicu semenki kima u jednu šoljicu prokuvane vode. Prekrijte i ostavite da odstoji deset minuta. Popijte tri šoljice dnevno ovog napitka dok vam ne bude bolje. Isti efekat postići ćete i žvakanjem ovih semenki.

 Obični krekeri

Ako niste alergični na gluten, obični krekeri uvelike mogu pomoći kod problema s varenjem, jer imaju mali postotak vlakana i lako ih je variti. Izvor: zemlja.rs