Naslovna » Blogovi » Buda Style blog » Bojenje kose čajevima nije bajka
Blogovi Buda Style blog Rad na sebi Unapređenje Zdravlja

Bojenje kose čajevima nije bajka

Neko vam je rekao ili ste slučajno čuli: „Ja kosu farbam sa čajem!“, i vi ste naravno skeptični!  Ali nema potrebe, to je zaista moguće. Zamišljate kako je to uopšte moguće da vam malo tople vode i po koja biljčica mogu promeniti boju kose? E, pa tu leži tajna prirode! Stvar je u tome koja je to biljka i kako je pripremljena! Ukoliko želite da vam kosa dobije lep smeđe-zlatan odsjaj možete je ofarbati sa kafom kao kada bi ste je pripremili kao napitak. Deluje neverovatno, ali ipak nije! Kuvana kafa oslobada pigmente koji se ugrađuju u spoljašnji omotač dlake i samim tim boje dlaku! Kosu možete obojiti i orahovom ljuskom i dobićete kestenjastu boju kose. Sličnu boju možete dobiti i otkuvavanjem veće količine karanfilica i cimeta! Možda vam sve ovo zvuči konfuzno u ovom momentu, ali te biljke zaista imaju sposobnost za to. Cvet nevena i kamilice mogu da vam posvetle kosu, i preporučuju se za posvetljivanje pririodno pepeljaste i plave kose, jer tamnu kosu posvetljuju na neprirodan način i stvara neželjeni žuti i narandžasti ton.

Bitno je samo da vam je kosa čista i mokra, i da ne koristite regenerator ili masku posle pranja, i sve ostalo je vrlo lako i zabavno. Ako želite da posvetlite kosu sa kamilicom, skuvajte čaj od 5 kašika kamilice u 2 dcl vode i sa tim, još toplim  čajem, utrljajte kosu, upakujte je prvo u najlon kesu, a zatim u peškir i ostavite da odstoji 15-20 minuta. Nakon toga kosu isperite čistom vodom i stavite regenerator. I to je to! Što češće ponavljate postupak, kosa će vam se brže posvetljivati. Ako ste se pak odlučili za kestenjastu boju, skuvajte 5 kašika orahovine u 3 dcl vode, ohladite i procedite čaj i nansite ga na mokru i čistu kosu i neka odstoji oko sat vremena, samo umotana u kesu, bez peškira, isperite je šistom vodom i negujete. Ovde takodje zavisi stepen bojenja od učestalosti korišćenja!

Crvenkaste i riđe tonove ćete dobiti otkuvavanjem lukovine, lista dunje ili šipurka , a princip je isti kao i kod slučaja sa orahovinom! Za svaki slučaj važi pravilo da ce vam intenzitet boje zavisiti koliko često budete nanosili neki od ovih čajeva za kosu. Priznaćete da je veoma lako, a samim tim, pripremate sebi individalnu boju po sopstvenom ukusu, koja je 100% prirodna bez amonijaka i prekoksida i koja ne izaziva negativne posledice na vašoj kosi. Učinite ovo sa sebe. Istina, zahteva malo više vremena od primene hemijskih boja, ali zato rezultati govore za sebe! Zdrava i negovana kosa, sa prelepom bojom i volumenom, e to je ono što se traži! Uživajte u sebi, pa će i drugi uživati u vama.