Naslovna » Abeceda Ishrane » Hrana za Telo » Blitva
Hrana za Telo

Blitva

Ovo zeleno lisnato povrće koje se gaji širom Mediterana sadrži veoma malo kalorija i masti a dosta biljnih vlakana, pa je odlična za  ishranu koja ima za cilj kontrolu holesterola i telesne težne. Ali povrh svega ona sadrži brojne fitonurijente koji deluju preventivno protiv raznih bolesti.
Blitva jedan od odličnih biljnih izvora vitamina K  u 100 grama daje 7 puta veću količinu nego što je preporučeni dnevni iznos. Vitamin K igra ulogu u održavanju zdravlja kostiju. Dovoljni nivo vitamina K u ishrani pomažu da se zaštiti mozak od oštećenja neurona, pa se zato preporučuje u ishrani obolelih od Alchajmerove bolesti.Listovi blitve su odličan izvor antioksidansa i vitamina C.

Blitva je bogata i kompleksom vitamina B, kao što su folati, nijacin, vitamin B, tianin i panotenska kiselina.Bogata je i vitaminom A i njegovim prekursorima, antioksidantima kao što su beta karotin, gvožđe, mangan koji igra značajnu ulogu u kontroli krvnog pritiska, formiranju antioksidantnog enzima superoksid*dismutase, kao i za formiranje crvenih krvnih zrnaca i ćelijsku oksidaciju. Interesantno je da je blitva i izvor omega-masnih kiselina.  Smatra se da redovno konzumiranje blitve pomaže prevenciji osteoporoze, anemije usled manjka gvožđa, nedostatka vitamina A, kao i u prevenciji kardiovvaskularnih bolesti i raka debelog creva.